Еден многу едноставен рецепт од традиционалната медицина се пренесува од генерација на генерација, не само затоа што е лесно достапен и едноставно се приготвува, туку и поради неговото ефикасно лековито и аналгетско дејство.
Доколку веќе сте навлезени во 5-тата деценија од животот, сигурно сте почнале да ги чувствувате првите знаци на стареењето, а меѓу првите се појавата на необични б олки во зглобови, како кај малите, така и кај големите зглобови, а особено кај колената, рамењата и лактите.
Вакви б олки вообичаено се јавуваат во подоцнежните години доколку во младоста постоела некоја пов-реда, дислокација или фрак-тура, но може да се јават и поради артритис, ревматизам, преоптоварување и слично.
Постојат бројни лекови и масти кои нудат ублажување на б олката, но без разлика колку долго ги користите, б олката обично се враќа. А секогаш тука се и дополнителните негативни нусефекти кои се проследени од ваквите лекови…
За среќа, традиционалната медицина нуди природен рецепт кој помага во ублажување на б олките уште при првата употреба. А она што е уште подобро, сите состојки многу веројатно е дека веќе ги имате во вашата кујна.
Овој производ можете да го чувате во фрижидер 3-4 месеци без да ги изгуби своите лековити својства и да го користите доколку е потребно, но и како превенција. Неговите аналгетски својства може да помогнат и при висока температура, умор, омалаксаност и слично.
Ви препорачуваме да си го приготвите и да се уверите сами во неговата ефикасност. ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 100 г синап во прав (можете да го набавите од Билна аптека, од ова семе се приготвува сенфот), 100 мл природен мед, 5 лажици ситно мелена морска или хималајска сол.
ПОСТАПКА: Добро измешајте ги сите состојки додека да добиете изедначена хомогена смеса. Доколку веднаш ви е потребен лекот, може да употребите и сенф додека да набавите семе од синап. Сенфот всушност се приготвува од ова семе и многу е лековит. (Може да се мачка на табаните за да се симне температурата на пример, или да се мачка директно на б олни зглобови).
Добиената хомогена смеса складирајте ја во стаклена тегла и чувајте ја добро затворена во фрижидер. Користете по потреба. Нанесете убав слој од смесата врз б олното место, фиксирајте со газа, а потоа со проѕирна фолија и на крај затоплете со волнен шал.
Оставете да делува 1,5 – 2 часа. По изминатото време измијте со млака вода, избришете и веднаш затоплете (завиткајте со нешто топло) и легнете во кревет. Повторувајте ја постапката во следните 4-5 дена, но подобрување ќе почувствувате уште после првото нанесување.
Сенфот како производ има бројни здравствени придобивки. Се препорачува да се јаде секогаш со обилни и масни, месни јадења за да го олесни нивното варење. Користете по третина мала лажичка, трипати дневно заедно со оброците. Како резултат на тоа, не само што ќе го подобрите варењето, туку ќе ги ели-минирате и штетните бактерии, ќе ја подобрите циркулацијата и метаболизмот.