Иако изгледа дека се лесни за одржување, вистината е сосема поинаква и за неа важат посебни правила од кои најважно е правилното полевање.

Дури и оние кои успеваат да ја разубават својата градина или балкон со цвеќиња, не значи дека знаат сè и за правилното наводнување на секое растение поединечно. Сите знаеме дека секое растение има различни барања, па додека некои растенија напредуваат во услови на суша, други како хортензиите тоа воопшто не го сакаат.

Ако на тоа се додаде колку различни видови хортензии има и нивната широка палета на бои, добиваме многу комплицирани правила за полевање.

За среќа, повеќето хортензии имаат слични барања, кои вклучуваат богат супстрат од влажна, добро дренирана почва. Колку вода треба да им дадеме на овие прекрасни растенија за да постигнеме совршени услови за растење?

Наводнување неодамна засадени хортензии

Како и за секој новозасаден член на вашата градина, на неодамна засадената или размножувана хортензија ќе и треба малку повеќе вода отколку на онаа која со години живее на истото место.

Трикот со повеќето нови растенија е да се избегне сушење на почвата додека се развиваат корењата, што обично трае две до три недели. Еден начин да го направите ова е да ја запознаете вашата почва.

Во зависност од условите во вашата градина и количината на ветер, дожд и сонце – вашата почва ќе се исуши со различна брзина.

Бидејќи повеќето хортензии сакаат делумна сенка, можете исто така да им помогнете да не се исушат со тоа што ќе ги засадите на место кое не излегува премногу сонце и е заштитено од силни ветрови.

Одредување на количината на вода за вашите хортензии

За да одредите колку вода и е потребна на вашата нова хортензија, започнете со полевање два до три пати неделно (помалку во пролет и есен, а повеќе во лето) и да ја проверите почвата помеѓу наводнувањето.

Почувствувајте ја почвата околу основата на растението со прстот и проверете дали е сува. Ако вашата хортензија покажува знаци на сувост (како што е пад на листот), можеби ќе треба да го зголемите режимот на наводнување.

Само запомнете со поголемите растенија хортензии (кои пораснале како дрвенести грмушки), дека е потребно поретко, но подлабоко наводнување за разлика од младите билки кај кои е подобро почесто и пократко наводнување.

Со други зборови, кај повозрасните хортензии најдобриот начин за наводнување е да го оставите цревото да работи со низок притисок во основата на растението неколку минути.

Долгото длабоко наводнување два до три пати неделно ќе биде многу поефикасно (бидејќи треба да допре до поголемиот коренски систем подлабоко во почвата) од краткото наводнување на горниот слој на почвата ако наводнувате со кофа итн.

Професионален совет: Наводнувајте ги растенијата наутро или рано навечер за да избегнете брзо испарување на пладневната топлина. Исто така, ќе сакате да размислите за прихранување на вашите хортензии неколку пати секоја сезона на растење и намалување на крајот на сезоната.

Хортензии во саксии

Хортензиите во саксии ќе треба да се полеваат почесто од оние во земјата. Бидејќи живеат во помал простор, можете да очекувате овој простор да се исуши побрзо од почвата.

За да ја одржувате вашата саксиска хортензија да расте здрава и бујна, обидете се да ја полевате секој втор ден во текот на летото. Ако почвата се чини премногу влажна помеѓу наводнувањето (запомнете, тие сакаат влажна, а не натопена почва), намалете го распоредот за наводнување на секој трет ден.

Добрата вест за хортензиите во саксии е дека е релативно лесно може да се обезбеди правилно исцедување, па според тоа, мала е веројатноста дека вашето растение ќе страда од некоја од вообичаените замки на „пренаводнување“.

Очигледно, ќе сакате да ја засадите вашата хортензија во саксија со дренажни дупки и да бидете сигурни дека вишокот вода ќе истекува правилно секој пат кога ќе ја наводнете.