Тетовско домашно ЌАЕ – со крцкава кора и меко како сунѓер

Фото и рецепт: Елена Мишковска

Потребни состојки за тепсија 28:

600 г брашно
1 лажиче сол
1 квасец
1 лажиче шеќер
2 жолчки
1 филџан масло
Млако млеко по потреба

Loading...

Постапка:

Најпрво се става квасецот во малку млако млеко и лажиче шеќер да се активира. Од надојдениот квасец и останатите состојки се замесува помеко тесто и се меси што подолго време.

Се остава на топло место да надојде.

Откако ке искисне, од тестото кинеме топчиња со величина по желба, ги премачкуваме со масло и ги редиме во тепсијата. Се оставаат повторно да киснат за да се удвојат.

Стасаното ЌАЕ го премачкуваме со две изматени белки, одозгора наросуваме дробено сирење, и врз секое ќае ставаме парченце путер или маргарин.

Се пече на 200 степени додека убаво да зарумени. Ќаето е успешно доколку има убаво потпечена кора, кога ќе го притиснеме да е меко како сунѓер, а кога ќе го отвориме да има кончеста структура.

Фото и рецепт: Елена Мишковска

Од Македонска кујна, некогаш и денес

Loading...