Кога ги јадеме бананите, една од главните причини е затоа што се надеваме дека освен што ќе уживаме во нејзиниот пријатен вкус, дека ќе имаме и некакви здравствени бенефити.

Некои од нас ги јадат бананите бидејќи навистина ги сакаме и уживаме во нивниот вкус, а други само се обидуваат да постигнат добро ниво на калциум и калиум.

Овој здрав плод исто така, ни овозможува да добиеме соодветни количини на витамини, покрај другите хранливи состојки кои му се потребни на нашето тело. Но, дали сте свесни дека различната боја имаат различен ефект и дејство врз вашето тело?

Секоја боја на бананата си доаѓа со сопствена и единствена нутритивна содржина, како да станува збор за некое друго овошје. Кога се бориме со покачени нивоа на шеќер во крвта, тогаш треба да се консумираат исклучиво најзелените…

А што е цврстите и жолти банани? Тие обично се многу здрави за консумација. Имаат сладок, пријатен вкус. Телото многу лесно ги дигестира. Антиоксидансите кои се содржат во ваквите банани одлично го заштитуваат телото од разни болести и претставува добар избор за пациентите кои се борат против тумори.

Кафеавите дамки на бананите се позитивни показатели. Тоа значи дека бабананите помагаат да се разложат абнормалните клетки кои обично довидуваат до болест.

Бананите кои се меки и кафеави може да изгледаат како да немаат што многу да понудат. Бананите со ваква боја имаат тенденција да бидат многу послатки од зелените и жолтите.

Иако, и тие си имаат свои бројни предности: Содражт триптофан, кој е добар за намалување на стресот и анксиозноста. И тие исто така се богати со разни хранливи материи кои помагаат да се сочува здравјето на мускулите и коските.