Течната диета е брза диета, многу ефикасна за губење на тежината, како и за инстант сла.беење. Важно е да се внимава да не се практикува повеќе од 14 дена бидејќи може да биде штет.но и опас.но по здравјето.
Како што сугерира и името, диетата се базира на течни производи како што се: супа, природни сокови, млеко и млечни производи (јогурт, кефир), благи билни чаеви и секако вода.
Количината на испиена течност во текот на денот не треба да изнесува повеќе од 3 – 3,5 литри. Течната диета постои во неколку варијанти, а ние ќе ви претставиме една од нив во оваа прилика и ќе ви дадеме додаток на мени за еден ден.
Мени за течна диета (ПРИМЕР ЗА ЕДЕН ДЕН) искуство со течна диета.

9:00 часот – една чаша овесна каша. 10:00 часот – супа од зеленчук (една чаша). 11:00 – 250 мл топла вода. 12:00 часот – овошен сок разреден со вода (исто така една чаша). 13:00 – 250 мл топла вода.
14:00 часот – 200 мл млеко или доколку сте нетолерантни на млечни производи, заменете со вода. 15:00 часот – 200 мл јогурт. 16:00 часот – супа со посно месо – несолена. 17:00 часот – 200 мл топла вода.
18:00 часот – 200 мл топла вода. 19:00 часот – овошен сок разреден со вода (една чаша). 20:00 часот – чаша врела зовриена вода, па изладена. 21:00 – чаша кефир со помалку од 2% маснотии.
Бидејќи станува збор за брза инстант ди.ета, не смеете да ја држите повеќе од две недели, најдобро е да ја држите 5 до 6 дена. Веднаш по завршувањето на ди.етата, полека се враќате на вообичаената исхрана на следниот начин.
Првиот ден по диетата: јадете само мали порции варен зеленчук. Втор ден, покрај домашниот зеленчук, можете да јадете и парче интегрален леб, додека за вечера јадете зелка и сурови моркови. Третиот ден полека се враќате на вообичаената исхрана, но избегнувате масна храна и повеќе од две парчиња леб.
Како долгорочен план за сла.беење, течната ди.ета не се препорачува, има многу други помалку опас.ни и помалку рестриктивни ди.ети кои се далеку подобри и поздрави.

Со оваа ради.кална диета со почитување на менито можно е да изгу.бите до 10 кг. Искуствата на некои учесници се до 15 кг за 14 дена. Не ви препорачуваме веднаш да започнете таков потфат, доколку не сте подготвени.
Најдобро е да го примените овој метод на исхрана во текот на викендот, а потоа да ја продолжувате со текот на времето. Важно е по завршувањето на методот да се придржувате до пропишаната исхрана во наредните 3 дена, дозволено е и кафе. Не е препорачано директно да преминете на јадење мрсна и тешка храна.
ВАЖНА ЗАБЕЛЕШКА: Течната ди.ета може да се практикува само по конcyлтација со лекар или нутриционист. Може да ја држат само сосем здрави луѓе, но тие исто така мора да се конcyлтираат со специјалист.

Треба да си го познавате сопствено здравје и состојбата на телото, бидејќи сè што отстапува од рутинската исхрана, може позитивно или негативно да се одрази врз здравјето. Некои лекари препорачуваат токму ваков начин на исхрана, особено пред интервенции или опера.ции.

При практикување на оваа ди.ета, не се препорачуваат вежби, како и напорна физичка активност. Најголемиот недостаток на овој метод е честото чувство на глад и забавениот метаболизам.