Дома Тагови народни верувања

Таг: народни верувања

Ако скршите чинија, радост ви доаѓа в куќа: добро припазете да...

„Ако и помогнете на бубачката која се превртела на грб да застане на нозе и да си замине, сте се искупиле за седум ваши...

СОВЕТ ОД СТАРИТЕ СЛОВЕНИ: Кое дрво треба да се засади покрај...

Старите Словени живееле во хармонија со природата од која добивале храна и лекови, па дури и денес експертите сметаат дека треба да се засадат...

УТРЕ Е ГОЛЕМ ПРАЗНИК: На Ѓурѓовден ова мора да го имате...

Ѓурѓовден е најголемиот христијански празник од пролетниот циклус којшто е непроменлив празник и секогаш се паѓа на 23 април по новиот календар, односно на...

ВЕЛИКА САБОТА: Вториот ден на христијанската жалост, верниците треба да одбегнуваат...

Денес православната црква и верниците го одбележуваат вториот ден на христијанската жалост, Велика сабота. Тоа е денот коха Христос го поминал во Хад, па...

За христијаните утре е најтажниот ден – Ова се обичаите за...

Велики петок се смета за најтажниот ден во христијанството и на тој ден не се служи литургија во црквите, освен ако не се поклопи...

Народни верувања за петок, едно нешто не смее да се прави

Народните верувања и обичаи кои ги следат се присутни во секој сегмент од животот. Тие верувања не ги заобиколуваат ниту деновите од неделата. Така,...

Пред крајот на старата и почетокот на Новата година – Еве...

Ова се пет народни верувања или обичаи кои луѓето одамна ги практицираат особено пред крајот на годината. 1.Важна е бојата на долната облека Во државите на...

Утре го славиме Крстовден: само едно правило треба да го испочитувате...

Пред нас е голем празник, Крстовден кој нашата православна црква и верниците го прославуваат двапати во текот на годината, 18 јануари и 27 септември. Есенскиот...

Сабота пред ДУХОВДЕН: Задушница, кога гробовите се отвораат

Денот пред празникот Духовден, саботата, народот го празнува како “Дуовденска задушница”, “Дуовденски мртвен”, “Мртва сабота” и др. Слично како и на другите денови кога е...

Интересни податоци за оревот: на Духовден се носат оревови листови за...

Интересни податоци за оревот. Верувањата предупредувале дека некои стебла треба да се заобиколат. Тоа особено се однесувало на оревот, најнесреќното дрво, поврзано со демони (иако...