Home обичаи Тајни за најубави црвени јајца и древни обичаи на македонскиот народ…МАКЕДОНСКА ВЕЛИГДЕНСКА...

Тајни за најубави црвени јајца и древни обичаи на македонскиот народ…МАКЕДОНСКА ВЕЛИГДЕНСКА МАГИЈА!

МАКЕДОНСКА ВЕЛИГДЕНСКА МАГИЈА: Тајни за најубави црвени јајца и древни обичаи на македонскиот народ

Велигден во срцето на Македонија

Велигден е еден од најсветите и најрадосни празници во Македонија, празник што ги спојува семејствата, ги исполнува домовите со мирис на свежи погачи и го разубавува секој агол со живописни црвени јајца.

Овој празник, длабоко врежан во традицијата на македонскиот народ, е време на обновување, вера и заедништво, пишува НМД.

Фарбањето на првото црвено јајце, познато како „чуваркуќа“, е ритуал што се пренесува од генерација на генерација, а Македонците имаат свои уникатни техники за добивање на интензивна црвена боја што го одзема здивот.

Во овој текст ќе ве поведеме низ богатите велигденски обичаи, симболиката на црвеното јајце и неколку македонски начини за фарбање на јајца што ќе го направат празникот уште посебен.

Симболика на црвеното јајце

Црвеното јајце во христијанската традиција го симболизира воскресението на Исус Христос и победата на животот над смртта.

Според преданието, кога Марија Магдалена му подарила црвено јајце на римскиот цар Тибериј со зборовите „Христос воскресна!“, тој се посомневал, но јајцето пред неговите очи станало уште поцрвено.

Во Македонија, црвеното јајце се смета за симбол на плодност, здравје и заштита.

Првото црвено јајце, „чуваркуќата“, се чува во домот цела година, често на високо место или покрај икона, за да го штити семејството од зли духови и несреќи.

Традиции и обичаи низ Македонија

Македонските велигденски обичаи се шаренолики и различни, а секој регион додава свој печат на празникот.

Во многу делови од Македонија, фарбањето на јајцата започнува на Велики четврток или Велики петок, обично рано наутро.

Домаќинката го фарба првото јајце, често молејќи се за здравје и благосостојба на семејството.

Во некои села, како во Гевгелиско или Струшко, првото јајце се трие на образите на децата за да бидат румени и здрави.

На Велигден, по утринската црквена служба, семејствата се собираат на богата трпеза каде главна улога играат јајцата и погачите.

Обичајот на кршење јајца е неизоставен дел од празникот – секој член на семејството зема по едно јајце и се натпреварува чие ќе остане цело, нескршено.

Во некои краишта, како на пример во Охридско, постои обичај младите да одат на „ора“ – традиционално оро во центарот на селото, каде се пее и се разменуваат велигденски честитки.

Во Битолско, пак, постои традиција на „барање прошка“, каде соседите си простуваат за недоразбирањата од изминатата година.

Македонски начини за фарбање на најубави црвени јајца

Македонците низ вековите развиле низа техники за добивање на совршена црвена боја на велигденските јајца. Еве неколку традиционални начини што се користат низ различни делови на Македонија:

1. Со лушпи од кромид и црвени цветови

Во селата околу Прилеп и Крушево често се користат лушпи од кромид во комбинација со црвени цветови, како оние од булка или ружа.

Лушпите и цветовите се варат во вода со малку оцет, а јајцата се ставаат да се варат заедно. Оваа техника дава топла црвена нијанса со природни шари.

2. Со љубичици и црвена боја

Во некои делови на Источна Македонија, како Штипско и Кочанско, се користи комбинација од љубичица (модра сина) и црвена боја за да се добие подлабока нијанса.

Јајцата прво се потопуваат во модра сината боја, па потоа во црвена боја, а резултатот е уникатна бордо-црвена боја.

3. Со цвекло и оцет

Во Западна Македонија, особено во Дебарско, популарно е фарбањето со цвекло. Се вари цвекло со вода и оцет, а потоа јајцата се оставаат да отстојат во течноста неколку часа. На крај се премачкајат со масло за сјај.

4. Со корен од „Брок“ (Rubia tinctorum)

Тоа е многугодишно растение со црвено стебло и долги, тенки листови, чиј корен се користел за добивање на природна црвена боја, особено во време кога увозот на бои бил отежнат, особено после војните.

За фарбање, корењата се собирале пред Велики четврток, се дробеле ситно и се оставале да киснат во вода. Следниот ден се вареле додека водата да стане доволно црвена за боење.

Во течноста се додавало малку стипса, па јајцата се вареле заедно со корењата. Откако ќе се изваделе, се сушеле, се ладеле и се премачкувале со масло за да добијат сјај.

5. Со купечка боја и традиционален македонски трик

Најчесто користена техника низ цела Македонија е со купечка црвена боја, но со македонски трик – додавање на оцет и оставање на јајцата во боја подолго време за подлабока нијанса. Во Скопско често се додава и малку вино во водата за фарбање за поинтензивна боја.

Рецепт за совршени македонски црвени јајца

Овој рецепт е инспириран од традициите низ Македонија и комбинира едноставност со проверени трикови за интензивна црвена боја и сјај што трае.

Потребни состојки:
– 15 јајца (по можност кафеави, за поубава боја)
– 5 шолји вода
– 1,5 шолја оцет
– 1 пакување црвена боја за јајца
– 1 лажица црвено вино (по желба, за подлабока нијанса)
– малку масло за сјај

Постапка:

Измијте ги јајцата со млака вода и оставете ги на собна температура за да не пукнат при варењето. Ако сакате шари, залепете мали ливчиња од магдонос или детелина на лушпата со малку лепак или најлон чорап.

Во длабоко тенџере ставете 5 шолји вода и вклучете го шпоретот. Додајте 1,5 шолја оцет и внимателно ставете ги јајцата. Намалете ја температурата и варете 15-20 минути.

Извадете ги јајцата и ставете ги во сад со ладна вода (по можност со мраз) за да се оладат 10 минути. Ова помага бојата подобро да се прифати.

Во шолја или мал сад растопете ја црвената боја во малку од водата од варењето, додајте 1 лажица црвено вино (по желба) и добро измешајте. Префрлете ја смесата во тенџере и додајте уште малку вода ако е потребно.

Вратете ги јајцата во тенџерето со боја и оставете ги да отстојат 10-15 минути, повремено вртејќи ги за рамномерно да опфати бојата.

Извадете ги јајцата на хартиена крпа и оставете ги да се исушат. Потоа со мека крпа или памук натопен во масло премачкајте ги за да добијат прекрасен сјај.

Дополнителни совети

– Во некои делови на Македонија, како во Кумановско, домаќинките ставаат малку шеќер во бојата за да добијат покристален ефект.

– Ако сакате традиционален изглед, завиткајте ги јајцата во лушпи од кромид пред варењето и врзете ги со конец – ќе добиете природни шари.

– Во Тетовско често се додава малку сода бикарбона во водата за варење за да се зајакне лушпата и да не пука.

Велигденска порака од Македонија

Велигден во Македонија е многу повеќе од празник – тоа е време кога се слави животот, верата и заедништвото, пишува НМД.

Со овие македонски техники за фарбање на јајца и богати традиции, вашиот празник ќе биде исполнет со топлина и радост. Христос воскресна! Нека вашите домови бидат полни со љубов и благосостојба!