СОВЕТ ОД ИСКУСНА ДОМАЌИНКА: Ставете една намирница во тавата и маслото нема да ви прска додека пржите

Отсега ќе можете без грижи да стоите пред шпоретот. Многумина го одбегнуваат пржењето во тава, не само поради тоа што пржената храна впива доста масло, туку и затоа што прска наоколу и го валка шпоретот.




Меѓутоа, колку и да го одбегнуваме овој начин на готвење, сепак, постојат некои омилени ладења кои токму на овој начин се приготвуваат и кои повремено сакаме да си ги дозволиме на нашето мени.




Меѓутоа, додека пржиме месо, пиперки, компирчиња или нешто друго, се случува да прсне врелото масло и да ја извалка плочата. За среќа постојат неколку мудри совети од искусните домаќинки, кои ќе помогнат ова да стане минато.




Овој многу лесен и едноставен трик е доста ефикасен, а ретко кој го знае. Имено, тајната состојка која помага во различни ситуации во кујната – е солта. На пример, сол се става во водата која сакаме побрзо да зоврие. Сол се става и на местото на кожата кое сме го изго-риле или пов-редиле.




Па така, малку сол се става и во маслото во кое планираме да пржиме. Штом во тавата ставите масло за пржење, додајте и прстофат сол (мах до половина лажичка во зависност од количината) пред тоа да се загрее, пишува НМД.мк




Покрај додавање на сол во маслото, исто така, многу е важно намирниците што планирате да ги пржите, добро да ги избришете од вода или влажност, затоа што токму комбинацијата од влага и масло доведува до прскање.




Ако се тоа компири за помфрит, откако ќе ги исечете измијте ги со ладна вода, исцедете ги, а потоа завиткајте ги во памучна крпа и убаво натапкајте ги за да се собере од нив целата влага.




Исто се постапува и со останатите намирници. За собирање на влагата користете памучна крпа или хартиена салветка. Откако ќе ги избришете намирниците, потребно е да ги спуштите во врелото масло, но со помош на шпатула, од што помала висина.




За да ви остане кујната што почиста после пржењето, важно е тавата во која пржите да не е преплитка, зошто на тој начин постојано маслото ќе ви претекува надвор од неа. Значи, користете подлабока тава или тенџере.




Единствено кога правите пржени тиквички, крцкави како чипс – неважат гореспоменатите совети. Имено, ако сакате да направите крцкав чипс од тиквички, истите се потопуваат во ладна вода и веднаш се спуштаат во врелото масло. Еве како:




РЕЦЕПТ: тиквичката исечкајте ја на колку можете потенки кругови. Секое крукче набрашнете го убаво од двете страни, а потоа кратко потопете го во чаша или длабока чинија полна со ладна вода и веднаш спуштајте ги во врелото масло.

Се пржат многу кратко во длабоко масло, и се вадат врз хартиена салветка. Не прскаат додека се пржат, а излегуваат крцкави како чипсот од компир.

Претходна статијаВО ЕДЕН ПОТЕГ: Како да испечете костени во рерна кои многу лесно се лупат
Следна статијаВакво вкусно нешто не сум јадела досега: Пржени пиперки во многу вкусен сос