Сирупот кој може да се раствора со вода или газирана вода како освежителен сок, е популарна база за разни коктели и овошни пијалаци поради својот ароматичен вкус.

Сокот и сирупот не се консумираат во големи количини, туку неколку пати седмично или се користи за лекување на моментна болест.

Потребни состојки:

120 цветови ливадска жалфија
5 кг шеќер
5 литри вода
120 г лимонска киселина (лимонтос) или ставете неколку лимони

За помала доза:

300 г цвет од жалфија
50 г лимонска киселина
3 литри вода
2,5 кг шеќер

Заедно се ставаат на оган да зоврие, па се трга на страна 24 часа, по што се процедува низ газа, се додава шеќерот и уште еднаш се зоврива за да се растопи и се складира во шишиња.

Постапка:

Кога водата, шеќерот и лимонската киселина ќе се сварат, изгасете и додадете ги цветовите.

Оставете 2 дена поклопено и повремено промешувајте.

Потоа процедете и складирајте во шишиња.

Многу вкусно и освежувачки за летните горештини.

Може да се комбинира со вода и газирана вода.

Врши дезинфекција, го прочистува и освежува организмот, го помага варењето на храната и делува антиинфламаторно.