Г ноjните чиреви најчесто се јавуваат на: лицето, рамењата, усните, ушите, образите, стомакот, зад.никот, усните, очните капаци, гени-талиите, главата, грбот, вратот, бутовите, нозете, речиси на секој дел од телото можат да се појават.

Г нојните кожни болести вклучуваат првенствено појава на чиреви. Тие се формираат на таков начин што г нојните бактерии се формираат на едно место во кожата и таму започнува нивно размножување.

Чирот најчесто е последица на недоволна хигиена на кожата (или не се мие правилно), или како резултат на случајни и невидливи повреди кои не се мијат на време. Меѓутоа, може да се развие и сосем случајно, поради враснато влакно кое расте под кожата или поради прекумерно лачење на лојните жлезди.

Г ноен чир на кожата

Чиревите најчесто се појавуваат кај исцрпени, потхранети луѓе, луѓе со валкани алишта, луѓе кои стра-даат од стомачни и цревни заболувања или од оние кои стра-дале од заразни болести.

Гребење со валкани нокти или валкана четка придонесуваат за формирање на чиреви, што доведува до повреди на кожата. Чиревите обично се појавуваат на кожата каде има влакна, најчесто под пазувите, на задниот дел на вратот или во пределот на рамената, на внатрешната страна на бу.товите, на подлактиците и на предниот дел на рацете, а често и на лицето и усните.

Ако има поголема нечистотија, чиревите можат да се прошират на повеќе места и на тој начин да бидат расфрлани во различни делови од телото. Заблуда е дека чиревите значат чистење на кр-вта. Напротив, чиревите се појавуваат како резултат на инфекција.

Чирот може да се развие во коренот на косата и обично започнува со црвенило и чувство на топлина. На почетокот, кожата е црвена, а потоа се појавува бледо жолта боја во форма на круг во средината на отеченото место, чиј центар е г нојот.

Кога дупката е одделена од остатокот од ткивото, излегува на површината во форма на г ној. Веднаш штом ќе се отстрани, б олката се смирува, а потоа следува заздравување, што се случува од 8 до 10 дена.

Понекогаш чир се развива при висока температура. Ако се формираат повеќе чиреви на различни места во телото, може да предизвика голема непријатност и неспособност за работа подолго време. Познати се случаи на луѓе со многу чирови на кожата (фурункулоза) кои траеле неколку години, а лекувањето било компли.цирано и тешко.

Во овие случаи, повремено се појавуваат нови чиреви, кои бараат долготраен третман или има постојан број на чиреви од кои инфекцијата се пренесува на целиот организам.

За правилен третман на чиреви, потребно е да се одржува чистота на погодената област и целиот организам. Да се ставаат облоги и да не се чеша чирот бидејќи може дополнително да се иритира.

Треба да се знае дека ладните облоги имаат поволен ефект додека да се забележи формирање на дупка со г ној, сепак, веднаш штом ќе се забележи ова, потребно е да се нанесат топли облоги, кои го забрзуваат созревањето на чирот и ја ублажуваат б олката. Опас.носта од истиснување – стискање на чирот, исто така, мора особено да се нагласи.

Чирот не смее да се цеди, бидејќи на овој начин инфекцијата може повеќе да се пренесе во ткивото и кр-вните садови и да се појави општа инфекција. Затоа, како основно правило за чиреви, мора да се чека, со помошни средства (преливи) да се излекува процесот што е можно поскоро.

Чиревите на лицето и горната усна се особено о-пасни затоа што се наоѓаат во непосредна близина на кр-вните садови што водат до мозокот, па со преминувањето на инфекцијата кон кр-вните садови лесно може да се појави воспаление на менингите и тру-ење на кр-вта.

Со овие чиреви, треба да се биде внимателен, да се побара веднаш стручна медицинска помош. Не треба да го заборавиме фактот дека ваквите чиреви со брз развој и се разбира, дури и пред да се формира г нојот, може да бидат о пасни по живот.

Лек кој го смирува чирот, лекува апсцес и го смирува г нојот

Потребни состојки: 500 мл вода, 1 лажичка масло, 1 белка од јајце, 1/4 лажичка сол.

Подготовка: Во 500 мл вода се додава 1 супена лажичка масло. Се става во тенџере на рингла додека водата да зоврие. Во мала чинија се мати една белка од јајце со малку сол (1/4 лажичка) додека да се формира пенасто како снег.

Во зовриената вода, се додава лажичка по лажичка од изматената смеса од белки. Кога ќе се измеша со водата и ќе се направи како паста, се исклучува ринглата и се остава уште 1 минута да отстои.

Се трга од рингла и се остава да излади до температура на толеранција, односно до топлина која може да ја поднесете, малку повеќе од температурата на телото. Остатокот се става во фрижидер и се загрева на рингла пред користење.

Со оваа паста може да се лекува чиреви, апсцеси, трн, масно ткиво, нокти зараснати во месо.. Се користи најмалку 5 дена, двапати во текот на денот се менува облогата, најдобро наутро и навечер.

Доколку не може да ја ставате облогата во текот на денот, мачкајте само навечер, но процесот на лекување ќе се оддолжи на некое време. Исто така може да користите и црна маст, се купува од аптека и го влече г нојот.

Може да користите хидроген и редовно измивајте го местото со вода и сапун. На овој начин ќе се спречи потенцијална инфекција. Искуствата велат дека чирот може да се лекува и со паста од сол и сода бикарбона. / Текстот за НМД.мк го напиша Мартина Христовска