Со кора од банана направете корисен препарат…Вошките ќе ја заобиколат вашата градина, а вашите растенија ќе бидат здрави и силни, без болести…

Користењето лушпи од банана како природно средство против растителни вошки е исплатливо, одржливо и еколошко градинарско решение.

Растителните вошки се зло за многу градинари, бидејќи овие ситни инсекти кои цицаат сок може да предизвикаат хаос на растенијата, предизвикувајќи виткање на листовите, жолтило и целосно ослабување на растението.

Иако постојат различни хемиски пестициди за борба против растителните вошки, некои градинари претпочитаат да користат поеколошки и одржливи методи. Еден таков природен лек е препаратот подготвен со кора од банана.

Лушпата од банана е ефикасен, еколошки метод за контрола на растителните вошки поради неколку причини:

-Богати со хранливи материи: кората од банана е богата со хранливи материи, особено со калиум и фосфор. Овие хранливи материи се корисни за растенијата и можат да го подобрат нивното целокупно здравје и еластичност.

ПРОЧИТАЈТЕ: „Гледам, соседот ги врзал розите со жолта панделка, а кога дознав зошто, брзо и јас ги врзав“ – ОВДЕ.

-Спречување на мирис: растителните вошки се чувствителни на мириси, а мирисот на кората од банана може да ги одбие. Оваа природна арома делува како пречка и помага да ги држите вошките подалеку од вашите растенија.

-Распаѓање: Кога кората од банана се распаѓа во почвата, се ослободуваат хранливи материи и органска материја, придонесувајќи за поздрав и поцврст растителен екосистем. Ова, исто така, создава средина која е понеповолна за штетниците.

Користење на кора од банана за да се ослободите од вошките

-Соберете лушпи од банана: зачувајте ја кората од банана откако ќе уживате во ова хранливо овошје. Погрижете се на нив да нема налепници.

Подгответе го растворот за кора од банана: Постојат неколку начини за искористување на кората од банана во борбата против растителните вошки:

а. Вода од кора од банана:

Исечете ја кората од банана на мали парчиња. Ставете ги парчињата во сад и залијте ги со вода.

Оставете ја смесата да отстои 24-48 часа, дозволувајќи и на водата да ги апсорбира хранливите материи и аромата на кората од банана.

б. Прекривка со кора од банана:

Корите од банана исечкајте ги на ситни парчиња. Распоредете ги парчињата околу основата на вашите растенија. Како што се распаѓаат, тие ќе ги ослободат своите хранливи материи и арома.

-Нанесете го растворот: Во зависност од избраниот метод, растворот од кора од банана можете да го нанесете на следниве начини:

а. Вода од кора од банана:

Процедете ја водата натопена со кора од банана во шише со распрскувач. Разредете го растворот со вода ако е премногу силен (обично во сооднос 1:1).

Распрснете го растворот директно на погодените растенија, внимавајќи да ги покриете и горните и долните страни на листовите.

б. Прекривка со кора од банана:

Распоредете ги исечканите кори од банана околу основата на вашите растенија, оставајќи мала празнина помеѓу парчињата кора и стеблото на растението за да спречите гниење.

-Редовно одржување: за оптимални резултати, по потреба повторно нанесете го растворот од кора од банана, особено по врнежи од дожд или наводнување, за да се осигурате дека мирисот ќе остане силен.

Овој пристап се усогласува со еколошки свесните градинарски практики и нуди безбедна и ефикасна алтернатива на хемиските пестициди.

ПРОЧИТАЈТЕ: „Oваа магична вода ги расцветува сите цвеќиња во градината преку ЦЕЛА ГОДИНА“ОВДЕ.