Сите го имаме „Дрвото на парите“: Лековити својства за кои малкумина знаат

Го имам ова цвеќе со години, а не знаев за што сè е способно. Неодамна дознав за неговите лековити својства, ги испробав и навистина делуваат. Речиси секој дома одгледува Красула или „Дрво на парите“ како што многумина го нарекуваат, веројатно поради листовите кои наликуваат на монети.
Се верува дека сите вакви билки носат среќа и благосостојба во домот каде се одгледуваат. Пред да прочитате за што сè се користи ова цвеќе, на кој начин и кои му се неговите лековити својства, мора да знаете дека неговите листови покрај лековитите состојки содржат и арсен, така што мора да стриктно да се прифржувате до предвидениот начин на користење и да бидете претпазливи.
Красулата најчесто ја препознаваме како драга билка која носи среќа и пари во домот, но покрај овие верувања кај народот, таа се одгледува и поради нејзината убавина.

Она што е помалку познато е дека поседува некои лековити својства. Овој сукулент „Кој носи пари” има мали розови или бели цветчиња и може да се најде во повеќе видови. Може да живее неколку декади, па дури и до 100 години.
Потекнува од Јужна Африка каде расте во надворешни услови без опаcноcт од замрзнување. Тамошниот народ ја користи за многу лековити цели. При појава на брада-вици на пример, откинуваат еден лист и ја одлепуваат неговата надворешна опна, па го прилепуваат на брада-вицата неколку денови додека таа да отпадне.
Оваа билка во Африка, исто така, се користи за лекување на епилепсија, дијареа, ра-ни, посе-котини, калуси на стапала, прочистување на цревата.. Корењата ги користат за храна, изрендани и зготвени во млеко. Листовите пак, ги варат во млеко и ги користат како прочистувач, лек за дијареа и епилепсија.
Красулата содржи антивоспалителни, антивирусни и антибактериски својства, меѓутоа не смее во сиров облик да се конcyмираат поголеми количини, зошто може да предизвика мачни-на и пов-раќање.
И3ГОPЕHИЦИ, МОДPИНКИ, Ш ИНАТИ ЗГЛОБОВИ, PАHИ, ПОCЕ КОТИНИ, ЧИРЕВИ. Направете каша од листовите на красула, па направете облога врз повре-дената површина и фиксирајте со завој. Променете ја облогата кога кашата ќе се исуши, за 2-3 часа.
АРТРИТИС, АРТРОЗА. Од 10-15 листови исцедете сок и намачкајте ги зглобовите пред спиење. АНГИНА, ВОСПАЛЕНИ КРАЈНИЦИ. Исцедете сок од 10 листови и растворете го во 200 мл вода. Гргарајте 3-5 пати дневно.
ХЕРПЕС НА УСТА. Исцедете сок од неколку листови красула и намачкајте го зафатеното место на секои 30 минути. Потопете мало памукче во сокот и прицврстете на зафатеното место со фластер.
ЧИР НА ЖЕЛУДНИК. Изедете на празен стомак само 2 листа красула, темелно соџвакувајќи ги. ХЕМОРОИДИ. Прицврстете исечен и излупен лист на проблематичното место и веднаш ќе почувствувате олеснување. Напомена: Доколку забележете кр-вавење и пред употреба на красулата, посоветувајте се со лекар.
Претходна статијаПОЛСКИ САРМИ СО ПРЕСНА ЗЕЛКА: Многу вкусно и здраво јадење приготвено со ориз и мелено месо
Следна статијаПРЕД 17 ГОДИНИ БЕВ ПОЛНА СО ТУМОРИ: Доктор ми го кажа овој лек и оттогаш сум добро