Лидија Несторовна Сурина е биолог, фитотерапевт и билкар веќе 40 години. Таа има објавено неколку книги за лековитите својства на локалните растенија во нашите простори. Нејзините совети се популарни низ целиот свет.




Ви пренесуваме некои од нив: „Денес сè повеќе се разболуваме затоа што јадеме многу увезена храна. 65% од месото се увезува. Добро е кога јадеме увозна храна, но таа да изнесува само 10% од вкупниот внес на храна во нашето тело.




Кога јадете храна која не е од нашите простори, тогаш нема да можете да се прилагодите на условите на местото каде што живеете. Тоа е основниот закон на природата“, вели таа и дополнува: „Храната треба да биде лек, а лекот треба да биде храна.”




„Самиот Иван IV Василевиќ во 1580 година посочил: „Ако сакате да ја освоите земјата, донесете им туѓи производи! Тоа е она што си го правиме себеси денес!“, објаснува билкарката и додава: „Голем дел од храната што ја јадеме секојдневно е ѓубре.




Тука ги вбројувам газираните пијалаци, гуми за џвакање итн. Главната состојка во нив е аспартам (вештачки засладувач) што е 200 пати посладок од шеќерот. Познати ком-пликации од кон-сумирање на аспартам: намалување на интелигенцијата, предизвикува главоболка, га дење, деп-ресија, б олки во стомакот, заматен вид, воз-буда, нестабилно одење, оштету,вање на зглобовите, дебелина итн.




Запрашајте се што му давате на вашето дете кога ќе му дозволите да испие чаша со овој адитив!“ вели Несторовна и дообјаснува: „Белиот леб е празен леб. Кога се јадел бел леб во старите денови? Само за празниците.




Останатото време се јадеше леб од цели зрна (црн интегрален леб). Моја препорака е да се дава овесна каша (овес) и млеко на децата во градинка еден месец, со што ќе им се зајакнат белите дробови. Уште еден месец да им дадева овес варен во вода, со што ќе им се зајакне и црниот дроб. И потоа да се продолжи со овесот уште три недели!“, предлага таа.




„Како дете, татко ми ми даваше пијалак за лекување на алергии: три недели пиев половина чаша козјо млеко секој ден со 3 капки јод. Самиот Наполеон им давал јод на војниците знаејќи дека неговиот недостаток развива деменција.“




„Што јадат мачките и кучињата на пролет? Пирeвина (пиреј, троскот). Некои ја јадат, а потоа по-враќаат, што значи дека се чистат од ток-сини. Пиреј (кауч трева, елимус репенс) е најважното лековито растение.




Содржи силициум, а силициумот го задржува калциумот, што значи заштита од артритис, артроза, гастритис итн. Земете еден куп млада трева и варете ја 10 минути. Претурете ја таа вода во тенџере и сварете супа во неа. Тоа е вистински лек за стари лица.”




„Калциумот во таблетите не може да им помогне на старите луѓе.“ „Оние кои имаат чир мора да јадат по 1 лист ајдучка трева секој ден. „Синтетичките витамини не се ништо подобри од лековите. Кон-сумирајте глог, невен, камилица и лук секој ден. Овие билки ќе ви помогнат многу повеќе од синтетички произведените витамини.”




Започнете го секое утро со по една лажица од овој народен лек и ќе бидете здрави цела година. Кон-сумирањето на овој народен напиток ќе му помогне на вашето тело да стане посилно, поздраво и поотпорно на заболувањата и с тресот.

Комбинацијата на овие намирници е одлична за лекување на кашлица, температура, вируси, грип и б олка во грлото. Потребно е да се кон-сумира по една лажица дневно, а доколку чувствувате како да ви е намален имунитетот, кон-сумирајте по 2 лажици, наутро и навечер од мешавината.

Потребни состојки: 1 лажица куркума во прав, 1 лажица рендан ѓумбир, ¼ лажичка црн пипер во правм, 1 лажичка рендан лук, 1 прстофат кајенски црвен лут пипер, ½ шолја мед, 1 лажица сечкани или мелени ореви.

Постапка: Количините според потребите можете да ги зголемите. Сите суви состојки ставете ги во тегла, промешајте ги, па на крај додајте го медот. Убаво измешајте за да добиете хомогена смеса, затворете добро да преноќи, па следниот ден можете да започнете со кон-сумирање. Смесата чувајте ја во фрижидер.

Природен мед од глуварче за имунитет и регенерација на замастен црн дроб.  Глуварчето одамна е познато и докажано како одличен природен лек и најчесто се користи за подобрување на имунитетот, како и за лекување на заболен црн дроб.

Глуварчето е многу здрава билка која помага за лекување на бројни здравствени проблеми. Се користи за спречување на р ак, ја одржува функцијата на црниот дроб, претставува природен диуретик, врши деток-сикација на организмот и се користи за сла.беење.

мед од глуварче

Потребни состојки: 365 цветови, 4 кг интегрален или бел шеќер, 2 литри вода, 4 лимони. Постапка: Лимоните добро измијте ги и оставете ги половина час во ладна вода со малку сода бикарбона. Потоа исплакнете ги и исечете ги на тркалца, извадете им ги семките и ставете ги заедно со набраните цветови од глуварче.

Цветовите е најдобро да се берат напладне кога сонцето е највисоко, па цветовите се најотворени. Смесата прелијте ја со 2 литри вода и оставете ја целата содржина поклопена да отстои 24 часа. Ставете го тенџерето на оган и варете на умерена температура половина час. Потоа процедете ја содржината и добро истискајте ги цветовите и лимоните.

Во течноста додајте го шеќерот и повторно вратете на оган. Овојпат гответе еден час. Додека се вари сирупот ќе забележите дека на површината може да се нафаќа пена која е потребно да ја собирате за медот да не биде горчлив.

Кога медот е готов, се складира во чисти тегли. Кога ќе излади смесата ќе згусне. Медот може да се чува во ладна просторија до една година. Се кон-сумира наутро на празен стомак по една лажица, може да се додава во зелен чај или да се користи како намаз.

НАПОМЕНА: Природните лекови на оваа веб-страница служат за да им помогнат на луѓето. Но, секогаш треба да знаете, доколку имате некаков здравствен проблем, треба да бидете под постојан лекарски надзор и да не се потпирате единствено на алтернативната медицина без стручно мислење. Информациите на оваа веб-страница во никој случај не се наменети како медицински совет или како замена за медицински третман.

мед од глуварче