Швајцарска плетенка мека и мирисна до соседното маало

Потребни состојки:

500 г брашно

50 г путер, растопен ама не врел

1,5 лажичка сол

1 лажица шеќер

Loading...

1 коцка свеж квасец

350 мл млако млеко

За премачкување:

1 жолчка

1 лажица течна слатка павлака

Постапка:

Сувите состојки подгответе ги во еден посебен сад, а течните во друг сад, па потоа измешајте мазно тесто. Ако имате пекач за леб, ставете го тој да ви го измеси тестото.

По долго месење, удрете го тестото неколку пати од работната маса.

Нека одмора на топло околу еден час време, па кратко промесете го и формирајте два долги валјаци (околу 70 см). Средината нека биде малку подебела и кон краевите потенка.

Исплете ја плетенката и оставете ја околу 30 минути да нарасне. Премачкајте со една жолчка во која сте ставиле лажица течна павлака (поради сјај).

Печете во претходно загреана рерна на 200 степени околу 40 минути. Можете да проверите со тропкање на плетенката од долната страна. Ако звучи шупливо, готова е!

Плетенката е вкусна и топла и ладна. Може да се замрзне како и кифлите, одлична е и следниот ден.

Loading...