Што се обидува да ви каже вашата мачка кога се плетка во вашите нозе? Иако постојат неколку различни причини за овој гест, тој генерално е знак на нивната љубов и посветеност кон вас.

Правото на сопственикот и територијата

Мачките се потпираат на нивното сетило за мирис за да добијат информации за светот околу нив. Имаат жлезди на брадата, образите, челото, па дури и на шепите кои лачат феромон.

Овој феромон е без мирис за луѓето, но може лесно да се открие од други кучиња и животни. Овие феромони им кажуваат на другите животни многу за мачката која ги оставила зад себе, пишува The Spruce Pets.

Ова може да вклучува информации за тоа дали мачката е машко или женско, дали е стерилизирана, па дури и во какво расположение била мачката во тоа време.

Кога се враќате дома од работа или извршувате некои работи, можеби на вашата кожа носите мириси од други места или дури и други животни.

Кога вашата мачка ќе се „протрие“ од вас, можеби се обидува да го остави својот мирис врз вас, означувајќи ве како нејзина сопственост.

Со други зборови, мачката им кажува на другите мачки и животни: “Овој човек ми припаѓа мене!” Ова е тип на територијално однесување што укажува на тоа дека мачката сака да има силна врска со вас.

Покана за галење и внимание

Кога вашата мачка ќе почне да се „чешка“ и плетка во вашите нозе кога ќе се вратите дома по долг ден на работа, таа веројатно го сака вашето внимание. Можеби таа само ја сака нејзината вечера, но може да значи и дека сака да си играте или да ја галите.

Мачките кои особено сакаат да се галат може да покажат специфичен тип на „чешкање“ на главата. Ако вашата мачка се „трие“ од вашите нозе, подајте и рака. Ако вашата мачка ја „почеша“ главата од вашата рака, веројатно сака да ја галите.

Израз на нежност

Како што споменавме претходно, „чешкањето“ на главата е вообичаено однесување кое кога се врши врз личност, обично значи покана за галење. Тоа е исто така знак дека мачката се чувствува безбедно и опуштено околу личноста со која се „чешка“.

Тоа значи и дека се среќни и задоволни во својата околина. Самоуверените и среќни мачки ќе имаат меко лице без напнатост околу очите, ушите или мустаќите.

Може да направат и неколку бавни трепкања. Нивното тело ќе биде опуштено, понекогаш дури и ќе лежат на страна или на грб.

Мачките може да се „тријат“ од вашите нозе од различни причини. Без разлика дали тоа е начин да се одбележи територија или начин да се привлече вашето внимание, тоа во основа е израз на наклонетост. Прочитајте и зошто мачките сакаат да влезат со вас во тоалетот – ОВДЕ.