Толку е мека и вкусна што се топи во уста.
Потребни состојки:
1 кг брашно
500 мл млеко
3 јајца
250 г путер
100 мл масло
1 коцка квасец
1 лажица сол
1 лажица шеќер
400 г тврдо сирење
Постапка:
Замесете тесто од лажица сол, лажица шеќер, активиран квасец, две цели јајца и една белка, масло и топло млеко. Замесете средно тврдо тесто и оставете да се одмори десет минути.
Потоа поделете го на 24 топчиња.
Земете едно топче и развлечете го во коричка со величина на мала чинија и премачкајте ја со омекнатиот путер. Потоа наросете ситно издробено сирење.
Продолжете ја постапката и со останатите топчиња.
Последната коричка кога ќе ја ставете не ја премачкувате.
Од сите наредени корички развлечете една голема кора и ставете ја во намастена тепсија бр. 36 и исечете на коцки. Одозгора премачкајте ја со изматена жолчка (може и 1-2 лажици млеко, но не мора). Оставете половина час да одмори тестото и да надојде.
Печете во загреана рерна на 250 степени првите 10 минути, а потоа намалете на 200 и допечете ја погачата.
Готовата погача оставете малку да одмори па послужете ја исечена на коцки.