СЕКОЈА ЕСЕН БАБА МИ ГО ПРАВИ ОВОЈ ЧАЈ: Ниедна болест не стига до нас

Ова е домашен лек за одбрана од виpycи и инфекции, а делува така што го зајакнува имунолошкиот систем. Овој стар рецепт се користел многу одамна, но се користи и денес. Баба ми најмногу го приготвува кога доаѓаат сезони на грипови и виpoзи.




Многу добро го зајакнува имунолошкиот систем, се избоpyва со бактерии и воспаленија кои честопати се причина за cepиозни болести. Некогаш се случува, една обилчна настинка или виpoза да биде тригер за појава на некоја поcepиозна болест, па затоа многу е важна одбpaната на телото.




Во рецептот се содржи лук кој е најпознат природен антибиотик. Оваа намирница која го збогатува вкусот на јадењата, исто така помага и во одржување на здравјето на човекот. Се користи надворешно и внатрешно за спречување на најразлични воспалителни состојби.




Покрај лукот, во рецептот се содражат јаболко и каранфилче, кои значително го зголемуваат и забрзуваат лековитото дејство на лукот, па заедно претставуваат м оќна комбинација за совладување на респираторните и воспалителните болести.




Еве за што сè помага овој домашен, природен лек: респираторни проблеми, кашлица (сува и продуктивна), за одбрана од грип, го подобрува здравјето на зглобовите и коските, го зајакнува имунитетот, го намалува холестеролот, има антибактериско, антивирусно и антисептично дејство.




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 3 чешниња лук, 1 јаболко, неколку каранфилчиња. ПОСТАПКА: Излупете ги чешнињата лук и ситно исечкјате ги. Оставете ги неколку минути на собна температура за да се активира алицинот.




Сечканото лукче ставете го во чинија или чаша и налејте го со вода колку да се покрие. Оставете го настрана да отстои 15 минути на собна температура. За тоа време измијте го јаболкото кое е најдобро да биде органско.




Исечкајте го на коцки и ставете го во едно тенџере со приближно 300-400 мл вода. Додајте неколку каранфилчиња, па вклучете ја ринглата и оставете да зоврие. Од моментот на зовривање намалете ја температурата и варете 5 минути.




Тргнете на страна, оставете 5 минути поклопено да подизлади, па додајте го лукот заедно со водата во која отстојал. Поклопете и оставете вака да отстои уште 10-15 минути.




Потоа процедете го добро и пијте го млак, засладен со малку мед по желба, половина час пред или два часа после јадење. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.




Претходна статијаЛЕДЕНИ КОЦКИ – преубав, сочен и проверен рецепт кој оди сè по 7
Следна статијаКАРДИОЛОГ: Овие 3 работи направете ги кога се менува времето – 2 ќе спречат покачување на притисокот, а една е спасоносна