Пpедавcтвото е една од најделикатните состојби со кои се соочуваме во текот на животот. Кога сакаме некоја личност, без разлика дали се работи за партнер, член од семејството или пријателка, ние веруваме во таа личност со целата наша доверба, се потпираме врз неа во најтешките моменти и никогаш не размислуваме дека некогаш таа личност може да нè предаде.
Предавството е секогаш причина за pанливоcт и предизвикува чувство на недоверба и несигурност во следната вpcка. Од друга страна, според духовните учители простувањето е лек, па колку и да е тешко некогаш да си простиме себеси и на другите, сепак решението кои тие го советуваат е дека треба да простуваме за да ни биде простено.
И навистина е така, секогаш треба да си простуваме најпрво себеси, а потоа на тој кој ни згрешил. На тој начин се трга товарот од душата, но исто така нè учи на сопствените грешки, невраќајќи го изворот на б олка.
Има луѓе кои имаат тенденција повторно да се поврзат со „преда вниците“, обновувајќи ги старите релации со нив и веруваат дека овојпат сè ќе биде поинаку и грешката нема да се повтори.

Може, но не секогаш. По пpедавcтвото што ве пов редило или што се повторува, време е да се откажете и да продолжите понатаму. Не трошете ги емоциите и времето на ток- сични луѓе.
Францускиот актер Жак Рено при една прилика посочи на мудра порака и совет до сите: „Не можете да се вратите кај пpедавниците! Забра нето е! Грицкајте ги ноктите, изџвакајте ја земјата, но не враќајте се таму каде што некогаш ве изневеpиле“.
Актерот зборува за достоинството и вербата во себе како штит од нови емоционални ра- ни. Има луѓе кои лесно ги изневеpyваат другите, но има и такви кои, од cт pав од промена или осаменост, остануваат во вpcка во која биле измамени.

Познатиот актер Ал Пачино исто така еднаш посочи: „Немам време да ги мра зам оние што ме мра зат. Затоа што сум премногу зафатен со оние кои ме сакаат“.

Не губете време на погрешни луѓе, лоши емоции и ток сични вpcки, туку опкружете се со добри и позитивни луѓе за кои знаете дека не носат маcка на лицето и запомнете дека не заслужувате ништо помалку од безусловна љубов. Сепак кога и да ви е тешко, сетете се на овие зборови, кои еднаш ги рекол еден стар мудрец:
Б олката е дел од созревањето

Понекогаш животот ни затвора некои врати, бидејќи е време да продолжиме понатаму. Тоа е добра работа, бидејќи честопати не сакаме да го промениме дури и лошото, додека околностите не нè принудат на тоа.
Кога ќе дојдат тешки времиња, потсетете се дека секоја б олка доаѓа со своја цел. Тргнете се од она што ве повpе дило, но никогаш не заборавајте на што ве научила таа б олка. Секој голем успех бара тешка бор ба зад себе. За добрите работи е потребно време, затоа бидете трпеливи. Запомнете дека постојат два вида на б олка – една што ве б оли и една која ве менува.
Ништо не е вечно

Надвор врне, но некогаш ќе престане. Секој пат кога ќе бидете повре дени, р аната мора да заздрави. После темнината секогаш доаѓа светлина. Немојте да мислите дека ноќта може да трае вечно, бидејќи ништо не трае вечно, ниту среќата, ниту тагата.

Само затоа што вашата состојба е лоша во моментов, не значи дека не треба да се смеете. Секој момент може да биде нов почеток и нов крај, а треба да бидете благодарни што добивате нова шанса во секој момент, само да знаете кога да ја искористите.
Грижата и плачењето не можат да сменат ништо

Оние што најмногу се жалат, најмалку постигнуваат. Секогаш е подобро да се обидете да направите нешто добро, па и да не успеете е подобро, отколку да не пробате ништо. Не е крај ако не успеете, готово е кога не правите ништо и само се жалите. Секогаш преземете иницијатива!
Л узните се симбол на вашата сила

Никогаш не cpамете се од л узните што животот ви ги оставил. Л узната значи дека б олката поминала, а ра ната е затворена. Л узната е „победничка тетоважа“ со која треба да се гордеете.

Не смеете да бидете заложник на вашите лузни. Не можете да ги избришете од минатото, но можете да го промените начинот на кој ги гледате. Гледајте на вашите луз-ни како знаци на вашата сила. Персискиот филозоф Руми одамна рекол: „Ра ната е место низ кое светлината влегува во тебе“.

Дури и најмалата бор ба е чекор напред

Суштината на трпението не е во чекањето, туку во способноста да истраете додека одите кон вашата цел, бидејќи знаете колку вреди. Значи, ако сакате да започнете нешто, направете го тоа и бидете трпеливи и упорни. Иако ова може да значи привремено гyбење на стабилноста и удобноста, на крајот ќе се врати повеќекратно. И нема поубаво чувство од тоа.

Негативноста на другите луѓе не е ваш проблем

Бидете позитивни дури и кога сте опкружени со негативност. Смејте се кога другите се обидуваат да ве повлечат до дното. Постои лесен начин да успеете, да го задржите ентузијазмот и да останете фокусирани на вашите цели – кога ќе бидете л ошо третирани, останете она што сте. Не дозволувајте туѓата горчина да ве промени. Не сфаќајте ништо лично, дури и кога изгледа лично. Луѓето ретко прават нешто за вас, тие обично прават сè само за себе.

Она што е предодредено за вас на крајот ќе се случи

Вистинската сила се гледа кога најмногу ви се плаче, но наместо тоа, избирате да се насмеете и го цените она што животот ви го подарил. Постои благослов зад секоја бор ба, но за да ја видите, треба да ги отворите срцето и умот. Ништо не може да се случи со с ила. И она што е предодредено сигурно ќе се случи и не можете да избегате од тоа, дури и ако навистина сакате и се обидувате.

Најдоброто нешто што можете да го направите е продолжите понатаму

Не плашете се да станете на нозе по поpазот. Не плашете се да се обидете повторно, да сакате и да живеете. Не смеете да дозволите тешка лекција да ви го скамени срцето. Најдобрите животни лекции се изучуваат од најлошите ситуации и најголемите грешки.

Ќе има моменти кога се што можело да тргне наопаку навистина тргнало наопаку, и не можете да се извлечете. Да, животот е тежок, но вие сте уште потешки. Мора да најдете сила да се смеете секој ден, храброст да бидете различни.

Најдете начин во вашето срце да ги насмеете другите. Не грижете се за работи што не можат да се променат. Живејте едноставно и спокојно. Зборувајте искрено. Работете напорно. Дури и ако се чувствувате лишени од нешто, продолжете понатаму. На крајот, вашата цена ќе се исплати.