Може да се случи да имате тромб во ногата, или каде било, за што не сте ни знаеле, а при вакви реакции лесно може да се откине и да заврши во мозокот или срцето.

Крајот на јули е обележан со екстремно високи температури. Забележавме 40 степени, на асфалт и повеќе од 50. Лекарите со полни раце работа, а граѓаните, изгледа, често ги избегнуваат нивните совети.

Но, понекогаш тоа не е ни чудно, ако се земе предвид дека многумина максимално го користат, на пример, одморот на плажа до кој тешко стигнале. Дали воопшто се свесни каде и како грешат?

Докторка од Итна помош Андреа Јуриќ се осврна и на состојбите кои не треба да се заборават во топлите денови, дури и кога сме на одмор – во нашите домови. Идеално, вели таа, клима уредите треба да се поставуваат во ходници или слични простории за да се избегне нивното директно влијание.

Избегнувањето директно влијание е многу поважно од она на што луѓето обично се фокусираат – поставување на идеална температура.

Покрај условите во сопствената куќа – внимавајте и кога сте излезени во движење, особено кога излегувате од климатизираните простории како што се трговските центри, бидејќи од сосем ладна просторија, надвор ќе бидете од температура над триесет степени, што може да биде крајно опасно.

Со оглед на нејзиното искуство, Јуриќ најмногу зборуваше за грешките што ги забележала „на терен“ – по години интервенции на плажите, одморалиштата… Првата најчеста грешка што ја прават луѓето е игнорирањето на опасностите од изложување на сонце.

Изгорениците од сонце и црвенилото се игнорираат, вели таа – „а само една изгореница од втор степен го зголемува ризикот од рак на кожата во подоцнежниот живот за неколку пати“.

Во врска со ова, таа споменува уште еден стручен совет – немојте да користите антибиотици додека сте на одмор – поточно при долготрајно изложување на сонце. Можна е фотохемиска реакција која ќе предизвика дамки на кожата, од минлива природа.

Таа ја забележува втората најчеста грешка кај срцевите пациенти.

„Се сончаат на плус 30 или 40, па откако ќе лежат еден час скокаат во морето или пијат леден пијалак. Ако останат на суво, ние сепак можеме да им помогнеме таму.

Кога тоа ќе се случи во морето по скокот, имаме голем број на давеници предизвикани од срцев удар. Ако сте се сончале – немојте наеднаш да скокате во морето, тоа е голем ризик фактор“, нагласува докторката.

Што, во основа, се случува тогаш?

„Крвните садови се шират на сонце, а потоа одеднаш се стеснуваат кога ќе скокнете во ладна вода. Може да се случи да имате тромб во ногата, или каде било, за кое не сте ни знаеле, со такви реакции лесно може да се откине и да заврши во мозокот или срцето.

Значи, тогаш е сосема јасно дека не сте можеле однапред да имате симптоми кои не предупредуваат за мозочни или срцеви заболувања“, објасни таа.