Цвеклото е коренест зеленчук познато и како црвена репка, трпезна репка, градинарска репка или само цвекло. Преполно со есенцијални хранливи состојки, цвеклото е одличен извор на растителни влакна, фолати (витамин Б9), манган, калиум, железо и витамин Ц.
Цвеклото и сокот од цвекло се поврзани со низа здравствени придобивки, вклучително подобрен проток на к рв, намален к рвен притисок и зголемени перформанси при вежбањето и спортувањето.
Здравствени придобивки од цвеклото

Цвеклото може да го намали к рвниот притисок, што може да доведе до намален ризик од срцеви заболувања и други болести. Овој зеленчук исто така може да ја подобри снабденоста на организмот со кислород, издржливоста и перформансите од вежбањето.
Многу хранливи материи во многу малку калории

Цвеклото е полно со витамини и минерали, а има многу малку калории и масти. Тоа исто така, содржи и неоргански нитрати и пигменти, кои и обата имаат бројни здравствени придобивки.
Може да помогне во б орбата против воспалението. Цвеклото може да има голем број на антиинфламаторни ефекти. Сепак, потребни се дополнителни истражувања врз луѓето за да се потврди оваа теорија.
Може да го подобри здравјето на дигестивниот систем. Цвеклото е добар извор на влакна, што е корисно за здравјето на дигестивниот систем, како и за намалување на бројот на хронични здравствени состојби.
Може да помогне во поддршка на здравјето на мозокот

Цвеклото содржи нитрати кои можат да помогнат во зголемување на протокот на к рвта во мозокот, подобрување на когнитивните функции и евентуално намалување на ризикот од деменција. Сепак, потребни се повеќе истражувања во оваа област.
Може да има некои антиканцерогени својства

Ракот е сериозна и потенцијално фа-тална болест која се карактеризира со неконтролиран раст на клетките. Антиоксидантната содржина и антиинфламаторната природа на цвеклото се причина за научниот интерес за неговата способност да спречува појава на рак.
Студии на изолирани човечки клетки покажаа дека пигментите во цвекло можат да помогнат во намалување на растот на клетките на ракот.

Може да ви помогне да изгубите тежина

Цвеклото има висока содржина на вода и ниска калорична содржина. И двете од овие својства се корисни за губење на тежината. Зголемувањето на внесувањето на нискокалорична храна како што е овошјето и зеленчукот, е поврзано со сла-беење.
Може да ги подобри атлетските перформанси

Јадењето цвекло може да ги подобри атлетските перформанси со подобрување на искористеноста на кислородот и времето до исцр-пеност. За да се зголемат ефектите, цвеклото треба да се кон-сумира 2-3 часа пред тренинг или натпревар.
НАПОМЕНА: Природните лекови на оваа веб-страница служат за да им помогнат на луѓето. Но, секогаш треба да знаете, доколку имате некаков здравствен проблем, треба да бидете под постојан лекарски надзор и да не се потпирате единствено на алтернативната медицина без стручно мислење. Информациите на оваа веб-страница во никој случај не се наменети како медицински совет или како замена за медицински третман.
Изјава за одрекување од одговорност:

Оваа содржина, вклучувајќи ги и советите, дава само генерички информации за здравствените придобивки на одредени природни производи. Ова во никој случај не е замена за квалификувано медицинско мислење. Секогаш консултирајте се со специјалист или со вашиот семеен лекар за повеќе информации. NMD.mk не презема никаква одговорност за овие информации.