РЕЦЕПТ 1

Потребни состојки:

5 лажици лист и цвет од кантарион
5 лажици лист од рузмарин
1 литар комова или сливова ракија

Постапка:

Во една голема стаклена тегла ставете по 5 лажици лист и цвет од кантарион и лист од рузмарин, па сето прелијте го со еден литар комова или сливова ракија.

Теглата добро затворете ја и оставете ја на топло место 20 денови, а повеќе пати дневно протресувајте ја.

Процедете и масирајте ги болните места трипати дневно по 10 минути. Потоа исплакнете со млака вода и намачкајте со маслиново масло. Терапијата трае 6 дена.

РЕЦЕПТ 2

КАНТАРИОН И РУЗМАРИН

Потребни состојки:

1 литар маслиново масло
100 г сув лист и цвет од кантарион
50 г лист од рузмарин

Постапка:

Во еден литар маслиново масло ставете 100 г сув лист и цвет од кантарион и 50 г лист од рузмарин, затворете и оставете 30 дена на сонце, со повремено протресување. Маслото се процедува и се користи за масирање на заболените места.