Руса трева е „жив јод“ кој расте во природата – лекува секакви болести (рецепти)

Росопас или Руса трева како лек се користи во народната медицина веќе илјадници години. Најмногу е позната како природно средство за лекување на брада-вици. Меѓутоа, неговата способност за лекување не запира тука: Руса трева е одличен чистач на црниот дроб, лек против астма, а се користи и за желудочни проблеми.

Освен лековитот чај од оваа билка се прави и лековита тинктура која помага кај бројни тегоби.

Росопас (Chelidonium maius L.) е зелјеста билка која се појавува насекаде. Најчесто расте на осојни и влажни места покрај патишта и огради. Се смета за плевел, зошто откако еднаш ќе се насели на плодна и влажна почва, непречено се размножува преку семе.

Многумина не знаат за нејзината способност да лекува дури и потеш-ки б олести, па се обидуваат да ја искоренат. Кај народот е познат како жолта трева, змис-ко млеко, змис-ко грозје, божји дар, Маријанина трева и др. Во различни краишта билката различно се нарекува.

Оваа лековита билка расте и до 80 см во висина а почнува да цвета во април. Цветчињата имаат жолта боја и се сместени на врвот од стебленцето. Целата билка е лековита, но најчесто се користи надземниот дел. Меѓутоа користењето треба да биде со голема внимателност, како и при ракувањето со сите останати билки.

Не се употребува свежа за внатрешна употреба, бидејќи содржи ток-сични материи, а особено нејзиниот корен. Меѓутоа кога ќе се исуши се користи многу познатиот чај од росопас. Пред да процвета се вади коренот, а после цветањето се кинат листовите и се сушат. Овој процес се прави на топло и суво место, на провев.

Ко њак за кар цином на гени тални органи и за хемороиди

Потребни состојки: 1 грст свежа билка Росопас (chelidonium majus), 500 мл ко-њак или ра-кија. Постапка: Билката се става во ко-њакот, се затвора и се остава да стои 4-5 седмици на сонце. Се процедува и се чува затворено во стаклен сад. Употреба: се пие по 1 супена лажица трипати на ден.

ГО ПРОЧИСТУВА ЦРНИОТ ДРОБ

Росопасот има депуративни својства што значи дека може да се користи за чистење на црниот дроб. Исто така е делотворен за детоксификација поради својата способност за елими-нација на отпа-доците и ток-сините од организмот.

Потребни состојки: 50 г руса трева, 50 корен од глуварче и 50 г нане. Постапка: две големи лажици од мешавината прелијте ги со 500 мл зовриена вода, промешајте и оставете неколку минути. Процедете го и пијте го чајот во текот на цел ден. Еден циклус трае 21 ден.

ЈА ПОДОБРУВА ДИГЕСТИЈАТА

Росопасот е особено ефикасен при лекување на гр-чеви, подуеност и чувство на мач-нина во стомакот. Екстракт од оваа билка многу успешно помага за решавање на наведените проблеми.

Помага за производство на жолчен сок и други дигестивни ензими кои се одговорни за ефикасно варење на храната. Се користи и како природно средство за помош при чиреви.

ЛЕКУВА УПОРНА ЕГЗЕМА

Многу е делотворна кај кожни проблеми. За оваа цел особено се користи маслото од руса трева. Содржи антибактериски и антимикробни особини и многу успешно лекува атописки дерматитис.

За анксионзост и проблеми со спиењето: Оваа билка има нар-ко-тички својства, па затоа не треба да се консумира во поголеми количества, а во мали дози помага за ели-минација на нап-натост и анк-сиозност.

ПОСЕДУВА СИЛНИ АНТИМИКРОБНИ СВОЈСТВА

Руса трева одамна е позната како лек за забоболки и проблеми со непцата. Екстрактот има силни антибактериски својства против неколкку видови бактерии. Со векови се користи за третирање на разни хронични заболувања на кожата.

КАКО СЕ КОРИСТИ ЗА ЦИС ТИ И МИ ОМИ:

Измешајте две лажици росопас (сува билка) со полна лажица мед. Оваа смеса кон-сумирајте ја следните 21 денови, па направете пауза од 7 дена. Општа препорака е да се користи багремов мед, а освен него можете да користете ливадски (ако не сте дијабетичар).

Во препаратите за лекување на ци-роза на црн дроб дозволено е да се додадат корен од глуварче, цвекло, тегавец и сок од морков.

РЕЦЕПТ ЗА ЧАЈ

За внатрешна употреба се користат само сувите делови од билката. Чајот од росопас можете да го пиете сам или во комбинација со други лековити билки. Начинот на приготвување е целосно ист како и кај другите билни чаеви.

Една супена лажица сува билка се прелива со 200 мл врела вода, се поклопува и се остава 5 минути. Потоа се процедува и се пие. Дневно се пијат максимум 2 шолји чај во текот на 14 дена. Потоа мора задолжително да се направи 7 дена пауза. По потреба се повторува третманот со чај.

ЗА АСТМА И РАЗНИ СЕЗОНСКИ АЛЕРГИИ:

Потребни состојки: 50 г росопас, 50 г добричица, 50 г тегавец и 50 г подбел. Постапка: 2 рамни лажици од смесата прелијте со 500 мл зовриена вода, поклопете и оставете 15 минути. Потоа процедете и испијте. Може да се заслади со мед, по желба. Се пие 14 дена па се прави пауза од 7 дена, па се повторува уште еднаш.

ЗА БРАДА ВИЦИ. Потребна е упорност: брада-виците се мачкаат со свежиот сок/млеко од скинатата билка.

ЛЕКОВИТА ТИНКТУРА:

Наберете од билката и исушете ја. Сувата билка ставете ја во стаклена тегла и прелијте ја со 50% ал-кохол или домашна ра-кија. Поклопете и оставете ја на темно место околу 3 седмици (21 ден). Потоа процедете и чувајте во темно шише.

Користете по потреба но чувајте на темно место. Рок на употреба: 2-3 години. Употреба: се нанесува врз брадавици или се натопуваат памучни облоги и се нанесуваат на проблематичното место.

Коментар на Ивана К.: По целите раце имав брадавици и тоа беше непод-носливо. Сестра ми ми направи од тинктурата, се мачкав секојдневно и после некое време тие исчезнаа. Руса трева е неверојатна билка!

Коментар на Миланка С.: Со години се бо-рев со егзема на лицето, нема што не пробав. Променив неколку лекари, дерматолози, фрлив купишта пари за разни креми. Тогаш другарка ми го спомна маслото од росопас. Без скептична, меѓутоа за неколку седмици егземите исчезнаа како со рака однесени! Неверојатно!

Кој не смее да користи росопас? Не се препорачува за бремени, доилки и деца.

Лек со росопас и сурутка против ту-мори и регенерација на дигестивните органи

Овој рецепт го спречува ширењето на мета-стазите – Овој рецепт особено се препорачува за жителите кои живеат во зага-дени градови, за луѓе кои се изложени на зра-чење, кои поради работното место се изложени на из-дувни гасови и теш-ки метали…

Со овој рецепт не можете да излекувате тежок облик на кар-цином, но може да помогне во почетните фази ако се открие навреме, нормално, со консултација на лекар.

РЕЦЕПТ – Ќе ви биде потребно: 1 чаша суви или свежи листови од росопас 25 грама, 1 чаша кафеав шеќер 200 г или, 120 мл јаворов сируп, 3 литри свежа козја сурутка*, 1 лажица свежа кисела павлака, 1 голема тегла, газа и чист камен за потисок

Постапка: *Потрудете се да најдете домашна сурутка од проверени луѓе кои ги чуваат козите на природен начин и во хигиенски услови. Од газата направете торбичка, ставете ја во неа билката, па сошијте ја добро. Газиената торбичка ставете ја на дното од стаклената тегла.

Ставете и некој помал камен за потисок, не преголем, но доволен колку да не исплива торбичката на површина. Потоа полејте со козја сурутка и ставете ја павлаката и шеќерот. Теглата покријте ја со неколку слоеви газа и фиксирајте со гумено ластиче, за да не влегуваат инсекти, бидејќи течноста мора да ферментира.

Теглата оставете ја на темно, топло место, да отстои две седмици. По 14 дена квасецот е приготвен за пиење. Употреба: По половина чаша (120 мл) пред јадење, трипати дневно. Овој напиток ќе го регенерира целиот организам. Целосно ќе се регенерира епителот на дигестивните органи.

Овој ферментиран напиток има способност да ги отстранува тешките метали и радионуклиди од телото. Исто така, ги елими-нира клетките на тумо-рот и го запира ширењето на мета-стазите.

КАКО ДА ПРИГОТВИТЕ СУРУТКА – Потребни состојки: 3 литри козјо млеко и 6 лимони средна величина.

Постапка: Се вари млекото и се остава да излади. Кога ќе биде млако му се додава лимоновиот сок и се промешува. Кога ќе започне да се одвојува на урда и жолтеникава течност – сурутка, процедете го млекото низ газа.

Претходна статијаНа македонски начин: Салата од модар патлиџан со лукче – прсти да излижеш
Следна статијаПоубава нема – Македонска пита со сирење, мека и вкусна, прсти да излижеш