Психотерапијата и психолошкото советување се психолошки услуги што се достапни на јавноста кај лиценциран психолог или психијатар кој завршил соодветна обука за психотерапија.

Во денешниот и брз начин на живот, луѓето се повеќе се среќаваат со психичка нестабилност, ансиозност или депре-сија, а сè почестата посета на психолошките услуги е зголемена во последните 10 години.
На Твитер постои низа од лекции кои се споделуваат од искуствата кои луѓето ги научиле за време на психотерапијата. Еден корисник кој редовно го следел овој твит, напишал дека ако некој посочи на некое ново искуство, сите ние можеме да научиме нешто ново од тоа, а искуствата кои ги издвоивме се следните:
„Не разговарајте за важни работи по 22 часот. Доцна е, мозокот ви е исцрпен, вашите емоции се интензивни. Дури и ако знаете што сакате да кажете и тоа ве држи будни – почекајте до следното утро. И двајцата ќе бидете одморени и свежо наспани, па со бистар мозок ќе го решите проблемот.“
„Постои ток.сична позитивност. На пример, ако му кажете на некого за вашето стра-дање и тој ви одговори: „знам и за полошо од ова“, таа реченица никого не му помага. Секој има право да се чувствува како што се чувствува – без споредба со туѓите бор-би.”
„Детето кое е з. лоупотребено од родителите, не престанува да ги сака своите родители, напротив престанува да се сака себеси. – Извадок од книгата „Станувајќи кошмар на нарцисист“.
„Научив да не ги судам моите чувства. Моите чувства се такви какви што се и ми кажуваат важни работи за мене и мојата моментална ситуација.“

„Постојат два конзистентни симптоми кај клинички депре-сивните луѓе: 1. Тие се почесто тажни отколку што не се; 2. Го губат интересот за работи што обично се сметаат за возбудливи.“
„Поставувањето на граници е неверојатно тешко, но е потребно. Вашата психа првично ќе се чувствува како да стра-да затоа што поставувањето граници изгледа „лошо“ за друга личност / група луѓе на почетокот, но со текот на времето ќе ги видите корисните страни на поставувањето граници и дека тие граници се многу поздрави за вашата добросостојба.“
“Единственото нешто што не може да се поправи е с мртта. Има решение за сè друго, дури и ако се чувствувате безнадежно. Терапевтот не ми го рече ова, татко ми го вели постојано и ми помага кога минувам низ особено тешки периоди.“
„Кога поминувате низ тешки времиња, третирајте се себеси на ист начин како што би се однесувале со пријателот кој поминува низ тешки времиња.“

„Обидувањето нешто што не функционира не значи дека сте глупави затоа што се обидувате, тоа само значи дека не функционира на тој начин и можете да се обидете повторно или да пробате нешто ново.“
„Вие не сте перфекционист. Не сте сигурни како ќе бидат прифатени вашите најдобри намери.“ „Сфаќањето дека постигнувањето висока цел се постигнува преку процесот на постигнување мали цели што го овозможуваат тоа и дека секој мал чекор е исто толку успешен како и големиот.”
„Во ред е и треба да тагуваме за малите и големите работи. Не ја исклучувајте тагата само затоа што изгледа мала и глупава, туку поминете низ неа.“

„Кога некој е лут на вас, тоа е надворешен израз на нешто во него. Исто како што моите проблеми доаѓаат во форма на анксиозност која обично нема никаква врска со моите сакани, проблемите на некои други луѓе се лутината. Но, тоа нема никаква врска со мене.“

„Како и да звучи, вие сте з лобниот глас во вашата глава. Со практика, на крајот можете да престанете да имате лоши мисли. И кога тој глас е потивок, се отвора многу повеќе простор за радост, создавање, благодарност и љубов. За вас и за сите други.“

„Научив дека наметливите мисли не се нешто со што треба да се борите, само треба да прифатите дека тие ќе доаѓаат од време на време и иако ве прават да се чувствувате лошо, прифатете ги како нешто што не е реално и дозволете да минуваат низ вашиот ум како груб гостин во куќата.“

„Тагата не доаѓа само со с мрт – тагата ја придружува секоја форма на загуба. Тагата не излегува сама од себе. Ако не се справите со тоа сега, ќе ви дојде повторно на врата. Единствениот начин да се помине низ тага е целосно да се почувствува тагата.“

„Пријателството не смее да биде тешко. Не треба да се менувате фундаментално само за да задоволите некого. Има луѓе кои ќе ве сакаат и ценат токму за тоа што сте.“

„Да се ​​биде директен не е исто и да се биде јасен, бидејќи создава колатерална ште-та што го одвлекува вниманието од она што сакате да го кажете. Вреди да одвоите време за да бидете точни и јасни за тоа што мислите и што сакате луѓето да го разберат.“