Секој ден кога ќе се вратам дома, ги гледам прозорците на сосетката: тие забележливо се издвојуваат од другите. И не дека рамките или стаклата им се различни. Нејзините прозорци секогаш сјаат како нови.

Го сакав истиот резултат, па испеков колач и отидов на гости. Гостопримливата сосетка не ја криеше тајната и веднаш ми кажа како да ги измијам прозорците без да останат траги на нив.

Секоја пролет поминував цел ден чистејќи ги прозорците. Зимата ги остава некако чудно валкани, како масни. Морам да го тријам стаклото долго време за да ги отстранам овие црни, масни наслаги.

Но, сега сè е многу поедноставно! Откако го дознав трикот од сосетката, за само 1 час прозорците се совршено чисти. Сега и јас ќе ви го откријам овој генијален метод. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

5 капки јод
1 литар вода
хартиени салветки

1. Сипете јод во вода и промешајте да се разреди.

2. Користете хартиени крпи за миење на прозорците од двете страни со подготвениот раствор. Може да биде потребно второ миење ако има многу нечистотија на прозорците.

3. Земете чиста хартиена салветка и пребришете го прозорот. Можете да користите и специјална „магична“ микрофибер-крпа која не остава влакненца и одлично ја апсорбира влагата.

Како што можете да видите, тајната за совршено чистење на прозорците е многу едноставна!

Сигурна сум дека сè што ви е потребно веќе го имате дома. Испробајте го и овој рецепт со алкохолен оцет: Измешајте 2 чаши топла вода, 1/4 чаша бел оцет и 1 лажичка течен детергент.

Со овој раствор испрскајте ги прозорите, а потоа пребришете со микрофибер. Ако многу се валкани прозорите користете раствор од 2 дела вода и 1 дел оцет.