Тестот со плунка можете да го направите дома и тој ќе ви покажe дали имате преголемо количество на кандида во организмот.

Најдобро време да го направите овој тест е наутро штом ќе се разбудите,

Соберете плунка во устата (немојте претходно да кашлате, важно е да ја соберете течноста од устата).

Плукнете ја течноста во вода и посматрајте што се случува.

Нормален наод би бил ако плунката остане на површината.

Меѓутоа, ако во рок од 15 минути се појават тенки, висечки „влакна“ (кои наликуваат на влакна од косата, па дури и на нозе на медуза) кои се протегаат од горе naдоолу, тоа е знак за присуство на кандида.

Вториот знак е матна плукна која во рок од неколку минути ќе потоне на самото дно или матни дамки на средина на чашата кои полека тонат или се собираат над плунката над површината!