„Во денешниот свет, честопати се фокусираме на она што го немаме и што ни недостига, па на тој начин остануваме заробени во сферата на „немам и не можам“. „Имам и можам“ е многу поздраво од „немам и не можам“, а едно „благодарам“ ќе направи чудо за твојот живот и тоа никогаш не заборавајте го!“
„Важноста на благодарноста била препознаена уште во античко време кога се сметала за доблест“, вели професорката по психологија Ива Максимовиќ, додавајќи:

„Невронауката исто така потврдува дека античките луѓе биле во право кога ја прогласиле благодарноста за важна доблест. Резултатите од невролошките истражувања потврдија дека кога сакаме да се чувствуваме добро, најважното прашање што треба да си го поставиме е: „За што можам да бидам благодарен денес?“
Таа вели дека поставувајќи си го прашањето „За што можам денес да бидам благодарен?“ го охрабруваме мозокот да започне да бара позитивни искуства.

„Започнувањето на оваа позитивна потрага веќе води до лачење на хормоните за среќа, поради што ќе се чувствуваме добро без оглед на резултатот од тестот. Дополнително, ако потрагата заврши со чувство на благодарност, во нашиот мозок се лачи друг хормон кој го подига pacположението и нивото на енepгија. Лачењето на овие два хормона ќе има голем број придобивки за нашата пcиxа, а со тоа и за нашето здравје“, вели проф. Максимовиќ.
Тaa објаснува дека кога сме среќни, pacположени и со доволно енеpгија, ќе се појави чувство на самодоверба, и полесно ќе се справиме со животните предизвици. Исто така, помал број ситуации ќе се доживуваат како ст-ресни, и тоа ќе има позитивен ефект врз имунитетот.
„Ако си го поставите ова магично прашање пред спиење, автоматски ќе ја намалите до-зата на гри-жи, кои се еден од главните виновници зошто не можеме да заспиеме. Ќе добиете до-за хормони за среќа што ќе ви го олесни заспивањето“, објаснува Максимовиќ.
Таа ја опишува благодарноста како позитивно чувство што спонтано го доживуваме кон другите луѓе кои ни помагаат да постигнеме, за нас, добри решенија, во ситуации кога се чувствуваме не-моќни успешно да го решиме проблемот сами.
„Неодамна, благодарноста стана фокус на истражувањето во психологијата, каде што се изучуваат нејзините психолошки ефекти врз нас и врз од-носите што ги имаме со другите луѓе. Сепак, чувствуваме благодарност не само кон другите луѓе, туку и кон животните околности, односно во зависност од нашите верувања, Бог, Универзумот или случајностите што се случиле во наша корист “, вели психологот.
Таа додава дека за разлика од, на пример, ст-равот, кој е една од основните емоции, благодарноста е сложена емоција, што значи дека е мешавина од две или повеќе основни емоции (на пример, среќа и олеснување).

Исто така, тоа е значително под влијание на нашето размислување кога намерно го предизвикуваме размислувајќи за сите прекрасни луѓе кои се дел од нашиот живот и сеќавајќи се на сите убави нешта што сме ги доживеале.
„Чувството на благодарност ќе има позитивен ефект не само врз нас, туку и врз нашите од-носи со другите луѓе. Кога ќе му посочите на друго лице дека сте ги забележале неговите добри намери со едноставно благодарам, вие всушност се исполнувате себе и него со хормонот на среќата, а со тоа и побрзо градите меѓусебна доверба, што ќе ги направи идните средби позитивни“, вели Максимовиќ.
Таа исто така, додава дека со изразување благодарност кон друго лице, вие започнувате да ужи-вате во вашата вр-ска уште повеќе, и на тој начин создавате магичен круг околу него што ве штити од конфликти и недоразбирања, заклучува психологот.

Дневник на благодарноста. Пред спиење, запишете сè за што сте благодарни тој ден, бидејќи двојно ќе бидете исполнети со благодарност (мисла и пишан збор), и ќе ви се најде во оние денови кога ќе чувствувате како да немате за што да бидете благодарни.
„Имам и можам“ е повеќе лековито отколку „немам и не можам“. Во денешниот свет, ние често се фокусираме на она што ни недостасува и на тој начин остануваме заро-бени во областа „немам и не можам“. Затоа, важно е да земеме неколку вдишувања дневно и да се сетиме за момент на сè што имаме и да се преселиме во областа „Имам и можам“, вели Максимовиќ.

Го поправа дури и најлошиот ден. Запомнете дека самиот процес на размислување за она за што сте благодарни го сти-мулира лачењето на хормонот на среќата, дури и кога доживувате еден од оние денови што сакате да го заборавите што е можно поскоро.

Секој ден е можност. Откако ќе станете свесни и ќе ги искусите сите придобивки од благодарноста, нека секој нов ден биде нова можност да се преплавите себеси и другите со благодарност.

Важно е да се заблагодариме на…Гласно, јасно и едноставно кажете и на другата личност за што сте благодарни и зошто, советува Максимовиќ.

Благодарам е прикажано насекаде. Изразувајте благодарност со целото тело и глас, така што зборот „благодарам“ навистина ќе ве исполни со среќа и вас и другата личност.

Забележете ги луѓето околу вас. Забележувајте ги другите луѓе што ви приоѓаат со позитивна намера, без разлика дали станува збор за вашите сакани кои го пофалиле вашиот денешен изглед, или некој странец кој ви се насмевнал и ви ја придржил вратата додека излегувавте од просторијата.