Зглобот на колкот може да издржи голем број повторени движења, дури и при пов-реди, перничето на ‘рскавицата ја спречува фрикцијата, односно триењето додека коската на колкот се движи во своето лежиште.
И покрај издржливоста, зглобот на колкот не е неуни-штлив. Со возраста, ‘рскавицата се намалува или станува оште-тена. Мускулите и тетивите на колкот можат да бидат прекумерно „искористени“, а коските на колкот можат лесно да пук-нат при пад или друга пов-реда.
Меѓутоа, покрај ова, б олката во колкот може да биде предизвикана од голем број други проблеми. Точната локација на б олката може да обезбеди голем број корисни информации и увид во потенцијалната причина.

Некои видови на б олка се привремени, додека други се подолготрајни или хронични. Некои од причините за б олка во колковите вклучуваат бурзитис, воспалителен и невоспалителен артритис, напрегање на мускулите, хематом и други.
Симптомите поврзани со б олки во колкот зависат од причината, и тие вклучуваат: накривување при одот, б олка во зглобовите и пре-поните, гу-бење на способноста за движење на колковите, чувство на топлина, отекување на колковите, мекост на колковите, како и теш-котии да спиете настрана.
Ако имате некој од овие симптоми, се препорачува да го посетите вашиот лекар и да ја утврдите точната причина за б олката и да заклучите дијагноза од вашата претходна медицинска историја и да прегледате дали некоја претходна болест или проблем можеби ја предизвикала оваа б олка.
Физичкиот преглед кој вклучува внатрешно и надворешно извртување на колкот може да покаже кои се положбите што предизвикуваат б олка. Мекоста на колкот може да биде предизвикана од премногу воспалени региони во овој предел.
Вашиот доктор, исто така, може да користи Х-зраци и КТ скен за да ги утврди специфичните причини за б олка во колкот. Ова, меѓу другото, открива и остеоартритис.

Особено треба да се нагласи дека б олката во колкот не мора да биде директно поврзана со колкот, туку може да се почувствува и во бутот, внатрешниот дел на зглобот на колкот, пре-поните, надворешниот дел на зглобот на колкот, зад-никот.
Оттаму, б олката се пренесува на колкот и создава дополнителни проблеми. Немојте да се изненадите ако б олката стане посилна со зголемена активност, особено ако причината за б олката е артритисот. Заедно со б олката, можно е да имате значително намален опсег на движење, а некои луѓе дури и почнуваат да накривуваат при одењето, поради неможноста да го издржат притисокот.
Третман за б олки во колкот

Постојат различни начини и методи за лекување на овие б олки и тие зависат само од точната причина на настанување на овој проблем. Се препорачува одмор, држење на мраз на б олното место, заб-рана за кревање и носење тешки предмети, антиинфламаторни лекови.
Начини за решавање на проблемот со б олки во зглобот на колкот во домашни услови се одмор и ладни облоги. Се разбира, пред да одлучите за каков било вид третман за б олки во колкот дома, прво треба да се консултирате со специјалист, односно со вашиот лекар.
Ситуации кога треба автоматски да се јавите кај вашиот лекар се кога ќе видите дека б олката не стивнува дури и по неколку дена откако сте ги презеле првите мерки, доколку забележите оток, црвенило или силна топлина околу зглобот. Обратете посебно внимание на тоа дали чувствувате б олка кога се одморате или во текот на ноќта, бидејќи тоа е знак дека б олката напредувала.

Решението за овој проблем може да биде едноставно, но исто така може да потрае време и да создаде бројни ком-пликации, во зависност од сериозноста на б олката и настанатиот проблем.

Без разлика што правите, бидете умерени во своите активности и внимавајте на подвижноста на зглобот, како и неговото правилно загревање при некоја физичка активност.