Мерка за еден ден: 250 мл чај.

Потребни состојки:

-цвет од невен
-цвет и лист од ајдучка трева
-шведска горчливка – напиток кој се купува од аптека

постапка:

Се мешаат еднакви делови цвет од невен и цвет и лист од ајдучка трева.

6 лажици мешавина (невен и ајдучка трева во еднакви делови) на 250 мл вода
3 х 1 лажица шведска горчливка (од аптека)

Упатство:

Чајот се пие по трипати на ден, по околу 85-90 мл, вкупно 250 мл за цел ден.

Најдобро е да го пиете во мали голтки, секогаш свежо приготвен.

Половина час пред оброк во малку чај се додава една лажица шведска горчливка и се пие малку по малку.

Дневна доза е околу 250 мл чај и 3 лажици шведска горчливка.

Невенот се смета за природно лековито средство против рак. Дури и кога не е можна операција, се препорачува пиење на чај од невен во подолг временски период.

Ајдучка трева е најдобра билка за жени и стомак. Се употребува за сите видови на тегоби поврзани со матката и јајниците.

Без разлика дали станува збор за воспаленија, цисти, проблеми поврзани со менструација, менопауза… Ајдучката трева има силно дејство и лекува долгогодишни гинеколошки проблеми.

Кај тешки заболувања се препорачува чајот од ајдучка трева да се пие колку повеќе, колку што може да се поднесе.

И двете билки се познати по тоа што одлично ја чистат крвта.

Шведската горчливка се смета за средство кое лекува рак и се користи без исклучоци кај сите заболувања.

Комбинацијата од овие две билки дава одлична комбинација за лекување на заболени јајници и матка.

Без разлика дали станува збор за цисти, воспаленија или тумори, па дури и во поодминат стадиум на болеста, овој чај може да помогне.

Исто така, овој чај помага и при проблеми со дојките, односно се смета за средство кое сузбива рак на дојка. Во тој случај, во оваа чајна мешавина се додава и коприва.