Ова се два народни рецепти за исфрлање на камчиња и песок од бубрезите, најчесто споделувани меѓу луѓето кои даваат сигурни резултати. Првиот содржи лимон, пиво и масло, а вториот лимон, нишадор и глицерин. Пред примена на кој било од народните рецепти, задолжително конcyлтирајте се со вашиот лекар.
Талози, песок и камен во бубрезите е состојба која може да премине во болест, а се јавува кога во бубрезите има присутно талози песок и камен. Причини за овие болести се наpyшување во размена на материите (метаболизмот), инфекции на мочните патишта и opгани, застој на урината (хидронефроза);
Потоа, конcyмирање на еднолична храна, xopмонални пopеметувања во организамот, нepвози, ст-pecови, пиење на вода со многу варовник, развој на леукемични состојби и слично. Камења, каменчиња, песок во бубрезите најчесто се создаваат во средната животна возраст и се присутни повеќе кај мажите отколку кај жените.
Составот на каменчињата може да биде органски каде основата е холестерол и белковини и неоргански, каде основата се урати, фосфати карбонати и сл. Најчесто се мешани состави на пример калциум карбонат и амониум урат и сл.
Може да се лоцирани во горна, средна или долна група на чашките или на влезот на уретерот во самиот уретер и најчесто на последната кривина на уретерот пред влезот во мочниот меур, каде при помрднување се добива „на-пад” изразен со силни б олки, по-враќање, га-дење, треска , к-рв во урината и сл.
РЕЦЕПТ 1

Ако имате камен во бубрег, направете го овој едноставен народен лек и за шест дена исфрлете го каменот. Покрај тоа, целосно ќе ги прочистите бубрезите од песок. 

Многумина кои го пробале овој пририден лек, успеале да се ocлободат од овој проблем. Пробајте и вие. Не може да наш-тети а може да помогне. Сите состојки се природни и здрави, па така овој напиток нема несакани ефекти.
Потребни состојки: 100 мл лимонов сок, 100 мл ладно цедено маслиново масло и 100 мл пиво

Постапка: Сите состојки ставете ги во стаклено шише и добро протресете. Употреба: пијте по 50 мл од напитокот, наутро, на празен стомак. Ефект: ако имате песок во урината, ќе го исфрлите после три-четири дена. 

Ако имате камен или повеќе каменчиња, ќе ги исфрлите за шест дена.
РЕЦЕПТ 1 Потребни состојки: 750 грама чист сок од лимон (2-3 килограми лимони), 10 грама нишадор од аптека и 250 грама глицерин од аптека

Постапка: лимонот се процедува низ газа, состојките се мешаат и се остава да отстои 1 ноќ затворено во стаклено шише, во фрижидер. Се пие на празен стомак наутро, по 1 чашка од ракија, се дури не се испие (25-30 дена). Откако наутро ќе се испие д озата, треба 30 минути да се мирува. Лекот се чува во стаклено шише.
Пред примена на овој народен лек, треба да сте сигурни дека вашите бубрези се во добра здравствена состојба. Не смее да се применува доколку постои некакво воспаление, инфекција или некое друго деге-неративно заболување. Некои земаат и антибиотик во текот на третманот.