Природен еликсир за растенијата…Посипете во земјата и тие веднаш се исправаат и се враќаат во живот…

Некои земјоделци велат дека е подобро дури и од сода бикарбоната и квасецот…Растенијата ќе бидат бујни со прекрасни лисја со многу цвеќиња и плодови.

Многумина не знаат колку лушпите од јајца се драгоцени за билките, па честопати тие заврпуваат в ѓубре.

Со малку труд, тие може да се користат за да се направи органско, еколошки ѓубриво за различен тип растенија.

Чистиот калциум е редок во природата. Но, лушпата од јајцето содржи околу 90% калциум карбонат, така што ѓубривото од лушпи од јајца е совршено за исхрана на зеленчукот и цвеќињата.

Тој е 100% природен, а неговата подготовка е многу едноставна. Овој додатоковозможува најбрзо растворање на сите хранливи материи.

Го зголемува имунитетот на растенијата, ја зголемува пропустливоста на почвата и затоа корењата на растенијата добиваат повеќе кислород, така што за време на суша на површината на земјата не се формира тврда кора.

Влагата е рамномерно распоредена, што ви овозможува да ја намалите количината на искористена вода. Покрај тоа, лушпите од јајцата одбиваат штетници, полжави, глувци и сл..

Употребата на прашок од лушпи го спречува развојот на болести на цветот, како што се гниење на цветот и црна мувла.

Постојат 3 методи кои најчесто се користат.

1.Првиот начин е да се сомелат/изронат лушпите од јајцата и да се посипаат околу растенијата, па кога се изложени на влага, лушпите од јајцата полека ќе се растворат, ослободувајќи го калциумот во почвата.

Во градината, тоа ќе биде одличен начин за штетници, полжави кои не ги сакаат острите рабови на мелените лушпи од јајца.

2.Вториот метод е да се исушат лушпите од јајцата во рерна или на сонце и да се сомелат во фин прав. Овој тип на ѓубриво од лушпи од јајце се нанесува директно со посипување околу растението или мешање со почвата за садење растенија.

Особено се препорачува за растенија во саксии. Колку е пофино мелењето, толку побрзо ќе и даде на почвата корисни материи.

3.Третиот метод е да се направи течно ѓубриво. Постои рецепт за една смеса, која е вистинско уживање за растенијата.

За да го подготвите овој еликсир, ќе ви биде потребно:

10 литри вода и 10 подготвени и ситно мелени лушпи од јајца. Односно, лушпа од 1 јајце се залива со 1 литар врела вода и се остава 7 дена:

Истурете ги лушпите со врела вода и оставете ги околу седум дена, повремено мешајќи. Во овој период, хранливите материи ќе преминат во водата.

Кога ќе се стопат лушпите од јајцата, ѓубривото е готово.

*(Можете да користите и посилен раствор: наполнете ја теглата до половина со лушпи од јајца и дополнете со вода.

По една недела или кога водата ќе ја промени бојата, користете ја течноста за залевање на растенијата, претходно растворена со вода во однос 1:2 или 1:3.)

Пред употреба протресете го или добро промешајте. Освен калциум карбонат, лушпата од јајцето содржи и други микро и макро елементи. Постапката погледнете ја ОВДЕ.

ПРОЧИТАЈТЕ: „Нахранете ги сите растенија во вашата градина со одлично домашно ѓубриво…Одличен биостимулатор…Нанесете го неколку пати во текот на сезоната и ќе имате одлична жетва“ОВДЕ.