Познатиот австриски психијатар и основач на психоанализата, Зигмунд Фројд, рекол: „Ако немате престапници околу вас и ако сите зборуваат само добри работи за вас, тогаш сигурно повеќе не сте на оваа земја.“

Имено, невозможно е во текот на животот да ги избегнете злите и токсични луѓе и затоа треба да научите како да функционирате со нив, без да ве повредат или да ви ја оштетат психичката состојба, бидејќи последиците можат да бидат огромни. Затоа внимателно прочитајте ги следните зборови на Фројд кои ќе ви помогнат да им се спротивставите на лошите луѓе.

„Пред да си поставите дијагноза за депресија и ниска самодоверба, погрижете се да не сте опкружени со идиоти.“

Нашата самодоверба не треба да се формира од туѓите мислења искажани за нас. Пред да слушате нечии критики и лоши мислења за вас, запомнете дека не секој критичар има најдобри намери. Оние кои постојано ве критикуваат се обидуваат да се издигнат себеси над вас.

Пред да почнете да се „дијагностицирате“ и да се самосожалувате, размислете дали навистина ве погодува негативното мислење на луѓето околу вас. Можеби, опкружени сте со идиоти.

„Единствената личност со која треба да се споредувате сте вие ​​во минатото. И единствената личност од која треба да бидете подобри сте вие ​​во моментов“.

Вие сте единствена личност со која треба да правите споредби и не треба да се споредувате со никого. Напротив, вие сте ваша најголема конкуренција, а вашата главна цел треба да биде да се надминете себеси во сите сфери на животот.

Нема да најдете среќа ако бркате туѓи желби или посакувате туѓ живот. Погрижете се да уживате во вашиот живот и не дозволувајте да ви помине додека се споредувате со луѓето.

„Првиот човек кој фрли проклетство наместо копје стана творец на цивилизираното општество.“

Во античко време, можело да се фрли копје на личност која не му се допаѓа некому, по која било дефиниција. Копјата може симболично да се толкуваат како груби изрази и навреди. Всушност тоа е израз на чувства, за жал, негативни.

Вие избирате дали ќе го примите „копјето“ или не. Некогаш личноста која е груба кон вас едноставно е преплавена со емоции од настани кои се неповрзани со вас, си води свои внатрешни битки (што не е оправдување), но, не сфаќајте ги сериозно тие навреди, бидејќи тие не ве дефинираат.

„Подготвен сум да дадам потврден одговор на секое незгодно прашање што ме засега!“

Не обидувајте се да се правдате пред таквите луѓе. Човек со изговори покажува дека зборовите на противникот го повредуваат. Одговорете со еден збор, само кажете „да“ на нападите во ваша насока: тоа нема да биде ваша исповед, туку едноставно ќе биде алатка со која ќе го разоружате „непријателот“. На тој начин ќе покажете дека не сте загрижени, дека зборовите на оваа личност воопшто не ве засегаат. Ова е најжестоката одмазда за таквите луѓе.

„Луѓето се поморални отколку што мислат и многу понеморални отколку што можат да замислат.“

Луѓето често забораваат на сопствените постапки и ги осудуваат другите. Ако сретнете некој таков, само сфатете дека тој има поинаков поглед на светот од вас. Не дозволувајте нивните судови или критики да ве допрат и да ви ја разнишаат самодовербата.

„Нашата сила е во слабоста!“

Секоја негативна забелешка упатена до нас е насочена кон нашите слабости. Откако ќе си ги дозволиме овие слабости, ќе го прифатиме фактот дека ги имаме, стануваме неранливи. Престануваат да нè повредуваат туѓите навреди, тогаш вреди да прифатиме дека не сме совршени и тоа е во ред. Но, без оглед на нашите недостатоци, важно е да развиеме љубов кон себе.

„Ако сте му простиле на човекот сè, тој е готов.“

Од гледна точка на психологијата, омразата е исто толку силно чувство како и љубовта. Ова е нејзиниот спротивен пол. Сè додека сме поврзани со личност со омраза, сè уште сме поврзани со неа – на негативен начин. Меѓутоа, кога ќе се појави рамнодушност, тоа значи дека ја пуштаме личноста да излезе од нашите животи.

„Големината на вашиот идентитет се одредува според големината на проблемот што може да ве исфрли од колосек.“

Сè додека добро се справувате со проблемите, ништо не може да избега од вашата контрола, но конците ќе ги држите во свои раце. Ако имате став дека можете храбро да се соочите со секоја тешкотија и дека не се откажувате при првата препрека, ќе можете многу повеќе да напредувате и да се усовршувате.

„Во моментот кога човекот почнува да се сомнева во својот живот и неговата вредност, тој се разболува.“

Сомнежот и неизвесноста ја уништуваат психата, а емоциите се главниот предизвикувач на сите искушенија, затоа грижете се за вашето ментално здравје и не дозволувајте злите луѓе да ја нарушат вашата перцепција за вашата личност, бидејќи секој тргнува од себе и од својот поглед на животот.