Пред Божиќ луѓето ги чистат и украсуваат своите домови, но и своето срце и душа

Пред секој Божиќ, луѓето ги чистат и украсуваат своите домови. Покрај физичката чистота, треба да ја отстраниме и нечистотијата од нашето срце и душа.

Отстранете ја сета горчина од вашите срца, отстранете ја омразата, бесот, љубомората и себичноста.

Избришете ги негативните ставови како што се предрасуди, критиски, лаги, клеветења…

Исчистете ги прозорите, но исто така и погледот, така да можете да ги видите луѓето околу вас.

Обратете внимание на своите чувства и потреби.

Пополнете ги вашите срца со љубов, нежност, почит и сочувство.

ТРИ ЖИВОТНИ МИНИ ЛЕКЦИИ

1.Еден ден ќе сфатите…

Еден ден ќе сфатите дека постојат луѓе кои никогаш нема да ве предадат, но претходно мора да поминете низ многу предавства и разочарувања…

Па така, еден ден ќе разберете дека надворешниот сјај не е ништо во споредба со внатрешната убавина. Затоа, сè што е надворешно – трае до првиот дожд. Тоа што е внатре – вечно гори, па дури и ако се изгаси до најмали пламенчиња. Но, доволно е малку му дувнете воздух а тоа да пламне и бликне за да ве згрее.

Еден ден ќе сфатите дека многу изјави, цитати, афоризми, кои сте ги наслушнале во надворешниот свет – тоа се само празен, иако убав збир од зборови – но ништо повеќе од тоа. Важни се само вистините, оние кои сами сте ги спознале.

Еден ден ќе сфатите дека добрината, нежноста, љубовта и грижата – се одлики на внатрешна сила, а не слабост.

2.Вештина…

Еден фотограф отишол кај дамата на вечера. Кога ги видела неговите фотографии, таа рекла:

-Колку се прекрасни! Веројатно поседувате добар фотоапарат?

Фотографот премолчел. Но подоцна, кога си заминувал, и’ рекол:

-Ви благодарам. Вечерата беше многу вкусна. Веројатно имате многу добри тенџериња.

3.Силата на ситниците…

Што ќе се случи ако жабата одеднаш се најде во лонец со врела вода? Веднаш ќе помисли:

“Овде е неподносливо, треба што побрзо да избегам од овде” – и во истиот момент ќе скокне.

А што ќе се случи доколку жабата ја ставите во лонец со ладна вода, а потоа постепено ја загревате? Жабата ќе се опушти. Таа сигурно ќе забележи дека станува потопло, но ќе си помисли: “Малку топлина не може да ми наштети”. Но, на крајот ќе заврши сварена.

Наравоучение: Многу работи во животот незабележливо се натрупуваат: Долгови, вишок килограми, лошо здравје, знаење, благосотојба. Запамтете дека не смеете да ги потценувате ситниците.

Претходна статијаНаучниците откриле зошто децата заболуваат од леукемија: Родителите често ја прават оваа кобна грешка
Следна статијаРождество на Господ Исус Христос – За многу години Божик!