Главоболката е една од најчестите тегоби при обраќање кај својот матичен лекар. Иако знаат да бидат навистина исцрпувачки, болни и непријатни, сепак поголемиот дел од главоболките можат успешно да третираат за само неколку часа, со едноставни аналгетски медикаменти или по природен пат.

Примарната главоболка може да се појави за време на детството, адолесценција или во втората и третата декада од животот. Главоболката која се јавува по прв пат после 50 – та година, најчесто се смета за секундарна и е последица на други болести.

Одредени видови на главоболка се карактеризираат со типично времетраење, на пример, мигрената може да трае од 1 – 3 дена, главоболката од тензионен тип и подолго. Невралгијата трае помалку од 1 минута.

Главоболката настанува нагло при кр-вавење, мигрена и кластер главоболка, а постепено кај главоболка од тензионен тип, тумор или инфекција. Сите главоболки имаат различна локализација и различно времетраење.

Кај мигрена, б олката се локализира во пределот на левата или десната половина од главата накај слепоочниот дел. Различни типови на храна, активност или други с трес фактори можат исто така да придонесат да се појави притисок мускулите на главата и вратот.

Некои луѓе може да стра.даат од главоболка поради лошото држење на телото, работа на компјутер или долго возење. Други фактори кои ја поттикнуваат б олката може да бидат кон.сумирање на ал-кохол, напрегнување на очите, замор, пушење и емоционален с трес.

Од овој тип на главоболка може да се ослободите со помош на сè што ги релаксира мускулите на главата и вратот. Јога, медитација и длабоко вдишување се покажале како ефикасни начини за превенција и ослободување од б олка.

Постојат и други начини за да си помогнете себеси: ставете студени влажни облоги или коцки мраз замотани во пешкир на вратот или челото, тоа ќе ги смири рецепторите за б олка и ќе ја ублажи б олката.

Масажата исто така е корисна, бидејќи ги релаксира мускулите и ја намалува тензијата. Покрај техниките за релаксација, главоболката исто така може да се намали и со редовна физичка активност, особено на отворено.

Одмор не се препорачува при главоболка предизвикана од с трес, бидејќи нема да помогне да се намали б олката.. Одмор се препорачува при мигрена, која претставува форма на главоболка со најголем интензитет и која само се влошува со физичка активност.

Овој едноставен метод ќе ве ослободи од главоболката и ќе ви го нормализира кр-вниот притисок за многу кратко време. Ако симате силни и неподносливи болки во главата, итно пригответе го овој солен раствор.

Пред сè, пригответе облога од газа или тенка памучна ткаенина. Ставете ја газата во 8 слоеви, а ширината на облогата треба да одговара на висината од вашето чело, а должината да одговара на обемот на вашата глава.

Потоа, загрејте 250 мл вода до 60 – 70 степени и во неа растворете 2 рамни кафени лажички сол. Ќе добиете 8% солен раствор. Со топла вода брзо измијте го челото, ушите и тилот.

Натопете ја облогата во солениот раствор, па лесно исцедете, протресете малку да излади, па завиткајте ја главата, ушите и тилот. За да се фиксира облогата, ставете на главата памучна марама. Потоа, легнете.

Веќе после неколку минути ќе почувствувате олеснување, но не брзајте со отстранување на облогата. Оставете да лежите уште 20 – 30 минути. Откако ќе ја тргнете облогата, челото, ушите и тилот повторно измијте ги со топла вода.

Ако имате неподнослива главоболка искористете го овој едноставен метод и бидете сигурни, ќе ви биде подобро. Доколку имате висок кр-вен притисок, дополнително пригответе и солена бања за нозете.

Внесот на сол во организмот предизвикува отеченост и зголемен кр-вен притисок, но солените облози надворешно делуваат токму спротивно низ кожата, поттикнуваат исфрлање на течности од организмот, делуваат како диуретик.

На сличен начин можете да се ослободите од отоците во нозете: држете ги некое време во солена вода и веднаш ќе забележите како тежината и отоците се намалуваат.