Посни сусам коцки со мед, без печење, се прават пребрзо, идеални за посни слави, но и за други прослави

Главната состојка на овие колачи е печениот сусам кој дава многу добра и посебна арома. Потоа има чоколадо, мед, сечкани ореви и мелени посни бисквити…сè убави состојки. А приготвувањето е навистина смешно едноставно и брзо.

Потребни состојки:

200 г пчен сусам
180 г мед
120 г чоколадо за готвење
150 г маргарин
200 г мелени посни бисквити
100 г крупно сечкани ореви

Постапка:

Прво пропржете го сусамот во сува тава на тивок оган со константно мешање околу 5 минути. Треба да замириса и да добие златножолта боја, но бидете внимателни, бидејќи може лесно да загори ако не мешате постојано. Тргнете го сусамот од оган, па мешајте уште една минута додека малку да излади дното на тавата.

Бисквитите сомелете ги во сечко, а оревите крупно исечкајте ги со нож.

Во еден поголем сад излејте го медот, чоколадото искршено на коцки и маргаринот, па загревајте на средна температура со постојано мешање додека да се растопат состојките и да се соединат.

Тргнете од оган, додадете ги мелените бисквити, сусамот и сечканите ореви, па добро промешајте.

Ќе добиете смеса која на прв поглед нема да ви изгледа многу компактно, но така треба да биде. Земете помал плех 30х20 см и обложете го со хартија за печење.

Во него истресете ја смесата и со помош на лажица добро натапкајте за да се израмни. Кога целосно ќе се излади во фрижидер ќе се стегне добро и супер ќе се сече. Затоа, најдобро е да се остави неколку часа во фрижидер или уште подобро, преку цела ноќ.

Потоа извадете го колачот заедно со хартијата и со голем остар нож исечете коцки со величина по ваша желба.

Loading...