Home Посно јадење ПОСНИ МЕКИЦИ ТЕГАНИЦИ…Само вода и брашно, проверен рецепт!

ПОСНИ МЕКИЦИ ТЕГАНИЦИ…Само вода и брашно, проверен рецепт!

рецепт 2

ПОСНИ МЕКИЦИ ТЕГАНИЦИ…Само вода и брашно, проверен рецепт!

Домашните мекици или теганици се многу вкусни теста, а се приготвуваат без јајца и млеко, па доколку постите може да ви послужат како одличен појадок или вечера.

Одлични се, брзи и едноставни, а што е најважно, извонредно вкусни. Вкусни се и можете да ги послужите за појадок или вечера. Ова тесто е фино и одлично, дури и кога ќе се оладат остануваат подеднакво вкусни.

Пригответете го тестото, оставете го да порасне, па од него вадете и пржете си онолку мекици колку што ќе ви излезат, во зависност од големината на кои ги вадите. Тестото е одлично, воопшто не впива масло. Еве што ви е потребно:

рецепт 1

РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

600 г брашно – 4 чаши,
400 мл вода,
1 лажица мед,
1 лажичка сол,
1 лажица масло,
1 лажица сув квасец
и масло за пржење.

рецепт 2

РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

1 лажичка сув квасец
400 мл млака вода
550 г брашно
1/2 лажица сол

рецепт 3

РЕЦЕПТ 3 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

2 чаши млака вода
4 чаши брашно
1 квасец
2 лажички шеќер
1 лажичка сол
масло за пржење

Корисни алатки:

Миксер, цена – ОВДЕ. Кујнска вага, цена ОВДЕ. Калап за печење, цена ОВДЕ. Цедалка за лимон, цена ОВДЕ. Силиконска шпатула, цена ОВДЕ. Машина за мелење ореви, цена ОВДЕ. Кујнски крпи, цена ОВДЕ. Садови со капаци во разна големина, цена ОВДЕ. Жица за матење, цена ОВДЕ.

ПОСТАПКА за рецепт 1:

МЕКИЦИ – ТЕГАНИЦИ ОД БРАШНО И ТОПЛА ВОДА: Не впиваат масло, се прават без јајца и млеко

Видеото за рецепт 1 можете да го погледнете ОВДЕ:

ПОСТАПКА за рецепт 2: Замесете меко тесто и оставете го да ферментира 2 часа. Потоа премесете го на набрашнета површина и обликувајте 10 топчиња.

Секое со дланките сплескајте го како палачинка. После 10 минути одмор пржете ги во умерено загреано масло. Видеото можете да го погледнете ОВДЕ.

https://youtu.be/9DhnbWIEhSw?si=qU_5sONGcBZgylRS

Постапката за рецепт 3 погледнете ја во видеото ОВДЕ: