Посна медена торта со варена пченица, ореви и пиво

Необична, но многу вкусна посна торта со мед.

Потребни состојки:

150 г сварена пченица или друга житарица
350 г ореви
500 г шеќер (200 г+300 г)
375 г брашно
250 г мед
250 мл пиво
2 ванилин шеќер
1 кесичка сода бикарбона или прашок за печиво
малку мускатно оревче

Постапка:

Измешајте 250 г мед со 250 мл пиво и мешајте додека да се раствори. Потоа додадете 200 г шеќер и брашно помешано со сода бикарбона.

Loading...

Смесата добро измешајте ја додека да се изедначи, а потоа поделете ја на 4 еднакви еднакви делови.

Од секој дел испечете кора во калап за торти (~26 см). Калапот претходно намастете го и набрашнете го или обложете го со хартија, а корите печете во загреана рерна на 180 степени (проверете со чепкалка кога се готови).

За фил: Кратко сварете 300 г шеќер со чаша вода (200-250 мл). Сирупот тргнете го од рингла, додадете 300 г мелени ореви, 150 г претходно свареното и сомелено жито, 2 ванилин шеќери и малку рендано мускатно оревче.

Со топлиот фил премачкајте ги корите рамномерно, а со истиот фил премачкајате ја целата торта одозгора и од страните. Одозгора наросете со мелени и сечкани ореви и декорирајте со цели оревови јатки.

Тортата е најдобро да преноќи во фрижидер и затоа, обично се приготвува еден ден пред послужување.

Posnajela.rs

Loading...