ПОСЕН КОЛАЧ НА ВОДА: Најмиризливиот колач, кога почнува постот, на сите им е омилен

Овој посен колач без капка масло е погоден за постот на вода. Иако нема масло, колачот е вкусен и сочен, мек и мирисен. Треба да го пробате. Многу ќе ви се допадне, ќе си го правите и во деновите кога не се пости бидејќи е здрав и полн со нутритивни намирници. Во продолжение прочитајте го и вториот рецепт, за оние што не постат. Еве што ви е потребно:




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (ПРВ РЕЦЕПТ): 3 банани, 2 јаболка, 4-5 лажици суво грозје, натопени претходно во вода, 1 портокал – ситно рендана кора и сок, 10 лажици мелени овесни снегулки, 10 лажици бело брашно.

И УШТЕ ЌЕ ВИ БИДЕ ПОТРЕБНО: 1 ванилин шеќер, 1 прашок за печиво, 1 лажичка сода бикарбона, малку цимет (по вкус), 1 лажичка оцет (јаболкова, винска киселина), 2-3 лажици какао, 350 мл вода, 4-5 лажици шеќер, 2-3 лажици гриз, шеќер во прав за наросување.




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (ВТОР РЕЦЕПТ): 1 јајце, 200 г шеќер, 100 мл млеко, 200 мл масло, 2 рендани јаболка, 170 г гриз, 200 г брашном 1 лажичка прашок за печиво, 1 лажичка цимет. ЗА ГЛАЗУРА: 4 лажици шеќер, 4 лажици масло, 4 лажици млеко.




ПОСТАПКА (ПРВ РЕЦЕПТ): Во еден сад измешајте ги сувите состојки: 10 лажици мелени овесни снегулки (или овесно брашно), 10 лажици бело брашно, прстофат цимет (по вкус), 1 прашок за печиво, 1 ванилин шеќер и 3 лажици гриз. Може да додадете и 4-5 лажици мелени ореви (во колачот нема).




Потоа соединете ги влажните состојки така што ќе испасирајте 3 големи банани, суво грозје претходно натопено во вода и исцедено, една лажичка оцет, две големи јаболка изрендани и рендана кора од еден портокал. Состојките измешајте ги со лажица да се соединат.




Потоа постепено влажните состојки додајте ги во сувите, убаво промешајте и на крај додајте четири лажици шеќер. Мешајте и постепено додавајте вода, во зависност од влажноста на бананите и јаболката. На крај додајте какао во прав и промешајте да се изедначи смесата.




Помала тепсија обложете ја со хартија за печење, па излејте ја во неа смесата и израмнете. Ставете да се пече во загреана рерна на 200 степени околу 25-30 минути. Печениот колач извадете го од рерна и додека е топол рамномерно полијте го со исцеден сок од еден портокал.




Оставете колачот да излади, па сечете го на коцки и наросете го со шеќер во прав. Секоја коцка можете да ја декорирате со парче мандарина или портокал. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ, а во продолжение прочитајте го и вториот рецепт кој можеби уште повеќе ќе ви се допадне:




ПОСТАПКА (ВТОР РЕЦЕПТ): Во еден подлабок сад скрешете го јајцето, па додајте 200 г шеќер. Започнете да матите со миксер додека смесата да го зголеми својот волумен и да стане пенаста. Потоа додајте го млекото и продолжете да матите со миксерот.

Додајте масло, рендани јаболки без лушпи, гризот (семолина), брашното, прашокот за печиво и циметот. Продолжете да матите со миксерот додека сите состојки подеднакво да се соединат, а смесата да биде нешто погуста од онаа за палачинки.




Доколку е потребно, колачот може да се измеша и со лажица за смесата да биде покомпактна. Во еден плех со стандардна големина, обложете хартија за печење и излејте ја смесата за колачот. Колачот се израмнува и се става на печење.

Печете во претходно загреана рерна на 170 степени, околу 20 минути. Во меѓувреме подгответе ја глазурата на вообичаен начин: чоколадото се крши на коцки, се додава млекото, маслото, шеќерот и на рингла се растопува.

Кога кората на колачот ќе се испече, се избоцкува со чепкалка и одозгора се прелива со чоколадната глазура. Потоа колачот се сече на коцки и веднаш се послужува бидејќи никој не може да одолее на него. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.

Претходна статијаБЕЗ РЕРНА, БЕЗ БРАШНО, БРЗ ДЕСЕРТ ЗА 10 МИНУТИ- неверојатно вкусно и декоративно
Следна статијаБожиќни колачиња: Ми требаше 15 минути да ги направам, едноставни и многу вкусни, се јадат во еден залак