Одличен колач кој се приготвува лесно и брзо, а сите го сакаат. Единствено што е потребно, е да се воздржите тортата да се олади и стегне… Добар ден драги мои домаќини и домаќинки, денес ќе правиме посна грилијаш торта.




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА ГРИЛИЈАШ: 300 г кристален шеќер, 300 г ореви, 5-6 капки масло (1 лажица). ЗА КОРА: 400 г брашно, ½ лажичка сол, 10 лажици кристален шеќер, 1 лажичка сода бикарбона, 3 лажици масло, 250 мл пиво, 200 г мед. ЗА ФИЛ: 10 лажици густин, 1 литар млеко од соја, 300 г шеќер, 250 г посно чоколадо, 250 г маргарин.




ПОСТАПКА: Подгответе сад во кој ќе ги направите врелиот грилијаш. Во садот премачкајте со сосем малку масло и со четкичка размачкајте го тенкиот слој по целата површина, за да не се залепи грилијашот за необложените делови.




Шеќерот се става во тенџере и се остава да се пржи на средна температура да се растопи целосно и да добие убава карамела боја. Во растопениот шеќер ставете ги оревите и брзо промешајте, така што растопениот карамел ги премачкува оревите од сите страни.




Шербетот со оревите веднаш префрлете го во садот подмачкан со масло и оставете да се излади. ЗА КОРА: Во брашното додајте сол, шеќер, сода бикарбона, масло, пиво и мед и сè изматете со миксер.




Целата смеса се става во намрсен и набрашнет плех (36×36 см) и се пече во загреана рерна 15 минути на 180C. Бидејќи сакав тортата да биде тесна и долга, за плех „ролат“, кората ја исеков на три делови широки 12 см.




Потоа секој дел хоризонтално го преполовив, па добив 6 тенки корици. За колач со поголеми димензии може да се подели на два делови и во помала тава да се испечат 2 кори, па со сечење се добиваат 4 кори. Количината на состојки може пропорционално да се зголемува и намалува, во зависност од големината на колачот.




Изматете го густинот во 200 мл млеко од соја, а настрана сварете 800 мл од останатото млеко со шеќерот во тенџере со двојно дно. Тргнете од оган и во тенок млаз изматената маса прелијте ја во врело млеко со постојано мешање.




Се враќа на топлата рингла и се вари филот околу 1-2 минути, да се згусне. Во топлиот фил додајте го искршеното чоколадо и уште малку измешајте да се соедини се. Оставете го филот да се излади со повремено мешање за да не се залепи кората на површината.




Маргаринот изматете го пенасто и додајте го во изладениот фил, па соединете ги сите состојки. Ладниот грилијаш скршете го малку со рака, па ставете го во аван и истoлчeте го.

Премачкајте ја првата кора и наросете го изматениот грилијаш по целата површина. Се става уште една кора и се повторува истата постапка додека да го потрошите целиот материјал. Последната кора исто завршува со премачкување на целата торта.

Тортата направете ја ден пред послужување и оставете ја да отстои на ладно место, за да се соединат кората и филот. / Coolinarka.com