Home ТЕСТО ПОЛНЕТИ ПИШИИ ЗА 5 МИНУТИ…Многу вкусен појадок како утринска магија…

ПОЛНЕТИ ПИШИИ ЗА 5 МИНУТИ…Многу вкусен појадок како утринска магија…

ПОЛНЕТИ ПИШИИ ЗА 5 МИНУТИ…Многу вкусен појадок како утринска магија…

ПУФ-ПУФ ПИШИИ ЗА 5 МИНУТИ – ИНСТАНТ УТРИНСКА МАГИЈА!

Сакам да споделам со вас рецепт за неверојатно меки и воздушни пишии што ги направив за појадок, а исчезнаа за миг!

Без чекање како кај тестото со квасец, со само една кесичка прашок за печиво, овие пишии растат како облачиња и се прават многу лесно.

Совршени за брзо утринско уживање или за импресионирање на гостите! Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

– 1 чаша млако млеко (околу 200 мл)
– 1 лажичка шеќер во прав
– 1 кесичка прашок за печиво (10 г)
– 1 јајце
– 1 лажица путер (омекнат)
– 3 чаши брашно (контролирано додавање)
– 1/2 врзоп ситно сечкан магдонос
– ситно сирење, урда (или друго по желба – кашкавал, компир, мелено месо)
– малку масло за пржење
– НМД

ПОСТАПКА:

Во длабок сад, измешајте 1 чаша млако млеко со 1 лажичка шеќер и 1 јајце. Добро промешајте.

Додајте го ситно сечканиот магдонос, па постепено сипете 3 чаши брашно (додавајте го контролирано за да не претерате).

Ставете 1 кесичка прашок за печиво и 1 лажичка сол. Замесете меко тесто.

Во текот на месењето, додајте 1 лажица омекнат путер и продолжете да месите додека тестото да стане мазно и меко. Треба да биде малку лепливо, но лесно да се обликува.

Поделете го тестото на 4 еднакви дела и направете топчиња.

Посипете малку брашно на работната површина и со сyкало развлечете ги топчињата во кругови со големина на чинија за сервирање – не премногу големи.

Врз кората на 4 места ставете фил и површински засечете го на 4 дела со нож или ролетка, но не до крај, само да направите линии.

Преклопете со друго развлечено тесто и добро залепете ги краевите за да не се отворат при пржење. Исечете на 4 еднакви парчиња. Од 4 топчиња ќе добиете 8 пишии.

Загрејте масло во тава на средна температура (не премногу силен оган). Пржете ги пишиите, превртувајќи ги постојано за да се испржат рамномерно и да не останат сирови внатре.

Кога ќе добијат златна боја, вадете ги на хартија, а потоа редете ги една врз друга за да омекнат од сопствената топлина.

Уживајте во овие пуш-пуф пишии додека се топли – совршени се за појадок, ужина или чај со пријатели!

Овие пишии се толку вкусни и лесни што сигурно ќе станат ваш фаворит. Пробајте и споделете ми го вашето мислење!

Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ:

https://youtu.be/FNyhQKzIwGo?si=JPxTNwrNW4d6B_v5