Похувани тиквички со пармезан и сусам од рерна – однадвор крцкави, а внатре сочни

Многу, многу вкусни. Однадвор крцкави, внатре сочни, многу добар вкус. Самата подготовка е многу брза и поеднаставна, бидејќи се пече во рерна и не троши многу масло.

Уживајте во рецептот и комбинирајте го со салати, сосови или прилог од зеленчук.

Потребни состојки:

2 средни тиквички
4 јајца
150 г пармезан
3 лажици сусам
5 лажици презла
3 лажици брашно
сол
масло (2 лажици за цела тепсија)

Постапка:

Loading...

Тиквичките добро измијте ги и исечете ги на тркалца или надолжно на тенки ленти. Посолете ги и оставете ги малку да ја испуштат течноста од нив. Потоа процедете ги.

Во еден сад измешајте брашно, презла, пармезан, сусам, а во друг сад изматете ги јајцата и посолете ги.

Секоја тиквичка прво натопете ја во јајцата, па во мешавината од пармезан, па повторно во јајца и на крај во сувата мешавина.

Вака подготвените тиквички редете ги во плех обложен со хартија за печење и малку намастен со четка натопена во масло.

Врз секоја тиквичка ставете по некоја капка масло, па ставете да се печат приближно 20-25 минути во загреана рерна на 200 степени.

Уживајте додека се топли, но и кога ќе изладат се супер. Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото:

Loading...