ПИРОШКИ НА БАБИН НАЧИН…Со евтини состојки, баба ми секогаш знаеше да направи нешто вкусно…
Баба ми ги филуваше со многу вкусно полнење приготвено од компир и уште неколку состојки, па доколку одлучите да ги правите, мора да го пробате и бабиниот рецепт. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ
За тесто:
250 г урда или ситно сирење,
2 јајца,
180 г цврст јогурт или кисела павлака (3 лажици),
1 лажица шеќер (15 г),
5 г сол (1 лажичка),
1 кесичка прашок за печиво (10 г),
20 мл масло (2 лажици),
480 г брашно
ЗА ФИЛ:
700 г компир (5 парчиња),
1 главица кромид,
1 јајце,
1 лажичка путер (10 г),
50 мл млеко,
5 г сол,
црвен мелен пипер по вкус.
И уште: масло за готвење (2 см длабочина во тавата за пржење).
ПОСТАПКА:
ПИРОШКИ НА РУСКИ НАЧИН: Вака ги правеше баба ми и ги нарекуваше ЛАПТИ
Видеото погледнете го ОВДЕ: