Пилешко во павлака со печурки и тестенини – за 30 минути идеално јадење

За половина час добивате готово, многу вкусно јадење кое е идеално да се приготви преку работната седмица или ако ве изненадат ненајавени гости.

Потребни состојки:

600 г пилешко бело месо без кожа и коски
200 г свежи шампињони
100 мл масло
200 мл неутрална павлака за готвење
1 лажица сув зачин (вегета)
малку сол и црн пипер
2 лажици рендан пармезан
малку магдонос
½ лажица брашно
100 мл вода

Постапка:

Белото месо исечете го на коцкички, па зачинете го со сув зачин.

Во подлабога тава загрејте масло, па ставете го белото месо и пропржете го од сите страни околу 10-15 минути.

Додека месото се пржи исечкајте ги печурките. Кога месото е готово извадете го, па во истото масло пропржете ги печурките кои веднаш ги посолувате штом ги ставите да се пржат.

Кога и тое се готови, за некои 5 минути вратете го месото, додадете ја павлаката за готвење и дотурете вода.

Зачинете со малку црн пипер и магдонос, па намалете ја температурата. Кога ќе проврие разматете го брашното во малку вода и додадете го во сосот. Промешајте и изгаснете го огнот. Оставете го јадењето уште малку на врелата рингла да крчка, па кога вриењето ќе се смири додадете го пармезанот и уште еднаш промешајте.

Додека сето тоа се готви, на страна сварете тестенини, па сосот со пилешко послужете го заедно со тестенините.

Loading...