ПЕСОК ТОРТА без маргарини и без печење, брза и посна варијанта

Вкусна и лесна за приготвување. Можете да ја приготвите во посна варијанта доколку користите посни намирници. Најдолу во рецептот е понудена втора верзија од овој вкусен колач.

Потребни состојки:

1,5 литар млеко
Шеќер по вкус
6 пудинзи од ванила
250 мл слатка павлака
2 шлагфикс
250 г мелени бисквити
200 г кокос
100 г мелени бадеми
100 г чоколадо

Постапка:

Сварете 6 пудинзи од ванила во 1,5 литар млеко (200 мл млеко се одзема за да се измеша пудингот во прав).

Loading...

Шеќер ставете по желба.

Направете шлаг од 250 мл слатка павлака +2 шлагфикс и измешајте ги со изладениот пудинг.

Смесата поделете ја на 3 дела…

Во 1 дел ставете 250 г мелени наполитанки (може било кои бисквити)

Во 2 дел додадете 200 г кокос

Во третиот дел ставете 100 г мелени бадеми и 100 г топено чоколадо. Наместо бадеми може ореви, лешници…

Редење:

Во калап 24-26 см претходно малку намастен, рамномерно се распоредува 1 смеса, врз неа 2, потоа смеса 3.

Се остава во фрижидер околу 1 час да се стегне, па се послужува.

ВТОРА АЛТЕРНАТИВА:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 1500 мл вода или сок од портокал
  • 6 кесички пудинг од ванила
  • 500 г шеќер или по вкус
  • 3 ванилин шеќер
  • 2 посни маргарини (500 г вкупно)
  • 500-300 г посни мелени бисквити
  • 300 г кокос
  • 300 г мелени ореви или лешници

За глазура:

  • 150-200 г посно чоколадо
  • 3 лажици масло
  • се растопуваат и се прелеваат преку тортата.
  • Калапот мора да биде 28 см.

Постапката за приготвување е иста: Се варат пудинзите со водата/сокот и шеќерот, а откако ќе излади, во пудингот се додава пенасто изматениот маргарин. Смесата се дели на три дела и во секој се става кокос/бисквити/ореви. Се филува и се прелива со глазура. По ладењето во фрижидер се сече и послужува.

coolinarika.com

Loading...