Деновиве, повеќето од вас веројатно веќе уживате во заслуженото и долгоочекувано одложување на зимските работи, средувањето на градината и набавка на опрема за најомиленото летно катче за уживање – а тоа е местото во градината или терасата.

Но, за жал, постојат помалку забавни и неизбежни работи со кои треба да се позанимавате. Пролетта со секој нареден ден сè повеќе му отстапува место на летото, а врелините се речиси пред нашата врата.

Затоа сега е вистинското време да се фатите за работа и да се подготвите за високите температури кои би можеле да го „окупираат“ вашиот дом и да се чувствувате непријатно во него.

Треба да проверите неколку важни предмети за да бидете сигурни дека кога ќе запржи сонцето, вашите sидови ќе останат „студени како боза“ а вие ќе си уживкате во ладовината на вашата куќа или стан:

Подгответе го вашиот клима уред

Сигурно не би сакале да се соочите со неисправен клима уред кога врелините ќе бидат во полн ек. Тоа е последното нешто што ви е потребно. Затоа вклучете го и проверете дали сè уште е функционален.

Во случај да се покаѓе дека е неисправен, една итна поправка сигурно ќе ве чини помалку отколку да купувате нов клима уред и дополнително сето тоа може да потрае.

Затоа, ви предлагаме да го тестирате клима уредот што е можно побрзо, да го префрлите програмот на функција за ладење (ако претходно, во зимскиот период сте ја користеле за загревање) и проверете дали испушта ладен воздух.

Во случај да испушта чудни звуци или се чини дека работи премногу гласно, би било добро да го испитате проблемот што е можно побрзо и евентуално да се заангажирате за набавка на нов уред.

Доколку сè е во ред, исчистете ги филтрите и добро исушете ги пред повторно да ги поставите. Не заборавајте дека клима уредите можат да бидат легло за развој на микроорганизми.

Подобрете ја изолацијата на прозорите и вратата

Повеќето луѓе сметаат дека зајакнувањето на изолацијата е дел од зимските подготовки, но истиот принцип важи и во текот на летото: ако сакате температурата во вашиот дом да биде различна однадвор – добро обезбедете ги прозорците и вратите.

Најважно е да имате соодветни ролетни кои во најжешките денови ќе ги држите спуштени, додека алуминиумската или ПВЦ столаријата најдобро ќе го заштити вашиот дом.

Направете дезинсекција

Со летото доаѓаат грешки од кои треба да се заштитите што е можно поскоро, без да чекате да се рашират насекаде во кујната или бањата. Цената на дезинсекцијата варира во зависност од видот на инсектите што треба да се ис.требат, локацијата и големината на просториите, односно колку материјал треба да се искористи.

Секако, цената на дезинсекцијата се движи од 1.000 денари па нагоре, што, ќе признаете, не е премногу во споредба со резултатите што ги добивате, а тоа е дом кој е безбеден од инсекти и подготвен е за отворени прозорци или балконски врати.