Постојат голем број намирници кои докажано го зголемуваат ризикот од рак, а ова се најнездравите намирници според The truth about cancer.

1.Генетски модофоцорана храна (ГМО):

ГМО и хемиски одгледаната храна се причина за брз пораст на туморот. ГМО се користи во големи количини во повеќето деривати или храна од конвенционална пченка, соја, маслена репка итн.

2.Пуканки од микробранова печка

Приготвувањето на пуканките во микробранова печка можеби ви се чини многу полесно и поедноставно. Но, кесите во кои се печат пуканките се обложени со одредени хемикалии. Токму овие хемикалии се одговорни за неплодност и рак на тестиси, црн дроб и панкреас.

Како што неодамна призна Агенцијата за заштита на околината во САД, внатрешноста на кесите за пуканки се обложени со перфлуорооктански киселини кои се канцерогени.

Исто така, неколку други независни истражувања покажале дека погоре наведените хемикалии се поврзани со појава на тумот. Исто така, причина се и за оштетување на белите дробови.

3.Газирани пијалаци

Преполни се со шеќер, боја и хемикалии. Тоа буквално ги храни клетките на ракот. Бојата на карамела и неговите деривати 4-metilimidazola (4-MI) се некои вообичаени хемикалии кои особено се поврзуваат како причина за рак.

4.Месо во преработена состојба

Главно, обработените производи од месо, како што се виршлите, сланината и колбасите, содржат хемиски конзерванси. Тие конзерванси ги прават производите свежи и привлечни. Но, тие може да бидат главна причина за појава на рак.

Овие месни преработки содржат натриев нитрит и натриев нитрат кои се поврзани со значајно зголемување на ризикот од рак на дебело црево и разни други облици на рак.

5.Диетална храна и пијалаци

Диеталната храна и пјалаците се дури полоши од конвенционалната храна и обичните газирани пијалаци.

Еден од вообичаените вештачки сладила, аспартамот е поврзан со низа болести. Кукралозата (Спленда), сахарин и многу други се исто така предизвикувачи на рак.

6.Рафиниран шеќер

Рафинираниот шеќер ги храни канцерогените клетки, според најновите истражувања. Поради фруктоза-богатите сладила како што се пченкарниот сируп (HFC) лесно и брзо се метаболираат и размножуваат.

Поради присутноста на рафинираниот шеќер и овој пченкарен сируп во колачите, соковите, житарките, сосовите и многу други популарни производи, стапката на заболени од рак рапидно расте последниве години.

7.Рафинирано бело брашно

Вишокот јаглени хидрати присутни во рафинираното брашно е од најголема важност. Редовниот внес на рафинирани јаглехидрати е причина за зголемување на 220% рак на дојка кај жени.

Високиот гликемиски индекс на намирниците кои го подигаат нивото на шеќер во крвта многу брзо, директно ги храни и клетките на ракот и овозможува нивен раст и развој.

8.Конвенционални јаболка, грозје и друго “валкано” овошје

Луѓето мислат дека купуваат овошје, како што се грозјето, јаболката или јагодите и дека така здраво се хранат.

Но, освен што овие плодови не се органски или потврдени без пестициди, туку тие може да бидат поврзани со причина за зголемен ризик од карцином.

98% од сите конвенционални производи, а особено од типот кои се наведени како “валкано” овошје, загадени се со канцерогени пестициди.

9.Хидрогенизирано масло

Ја менува структурата и флексибилноста на клеточната мембрана во целото тело, што резултира со мноштво болести, меѓу кои и ракот.

10.Одгледан лосос

Според д-р Давид Царпентер, директор на Институтот за здравје на Универзитетот Albany, одгледаниот лосос е уште една храна наведена под висок ризик од рак.

Одгледаниот лосос содржи канцерогени хемикалии, антибиотици, ПЦВ и пестициди. Исто така, му недостига витамин Д.