Може да се најдат во разни намирници и сите стимулираат програмирана смрст на канцерогените клетки и со тоа спречуваат метастазирање на други делови од телото.

Овие 8 нутриенти може да се најдат во разни намирници, а стимулираат апоптоза (самоубиство на клетката без воспалителна реакција) на клетките од ракот. На тој начин го спречуваат ширењето на другите делови од телото.

Исхраната игра важна улога, како за превенција на ракот, така и во промовирањето на растот и метастазите на туморот.Денес се смета дека 30% од смртните случаи предизвикани од рак, може да се спречат само со правилна исхрана.

8 најдобри хранливи материи кои можете да ги јадете секојдневно за да одбегнете рак се: Урсолична киселина, Витамин Д, Куркумин, ЕГЦГ (Епигалокатеин галат), Сулфорафан, Кверцетин, Апигенин и Лутеолин

Урсолична киселина – Тоа е растително масло и фитонутриент кој се наоѓа во билките како што се: босилек, оригано, кора од јаболко и боровинки. Урсолична киселина се користи за лекување на рак на панкреас, грло на матка, бели дробови, дебело црево, кожа и дојки. Докажано е дека урсоличната киселина ги уништува механизмите за преживување на ракот. Предизвикува апоптоза, односно смрт на цанцерогените клетки.

Витамин Д – Многу е важен за производство на антикацерогениот протеин ГЦ макфофаготен гактор за активација (ФАМ). Овој протеин ги потиснува метастазите на ракот и го спречува нивното ширење.

Ако секојдневно се консумираат нормални количини витамин Д, се овозможува нормална синтеза на овој протеин и се спречуваат рецепторите и ензимите кои предизвикуваат рак. Витаминот Д ефикасно го инхибира растот и развојот на туморот и метастазите кај рак на простата, дојка, колон и меланом.

Освен изложување на сонце во безбедни часови, витамин Д можете да обезбедите преку див лосос, органска храна и домашни јајца, печурки, ферментирани млечни производи и полномасно млеко од домашна крава.

КУРКУМИН – Тоа е дел од куркумата кој ја дава жолтата боја. Моќен антиоксидант кој може да лекува болести кои се поврзани со хронични воспаленија, вклучително и рак. Клинички студии докажаа дека куркуминот го спречува ширењето на различни видови рак, како што се:

рак на дојка, бели дробови, матка, јајници, бубрези, мочен меур, мозок, црн дроб, панкреас, крв, дебело црево и ректум. Куркумин можете да додавате во исхраната како зачин во разни салати, чорби и варива, како “залтно млеко” и “златен мед”.

ЕГЦГ (Епигалокатехин галат) – најмногу го има во зелениот чај. Тоа е познато полифенолно соединение кое најконцентрирано го има во зелениот чај. Се смета дека го успорува растот на туморите во различни органи: простата, мочен меур, црн дроб, панкреас, бели дробови и уста.

ЕГЦГ се врзува за рецепторот 67ЛР протеин, кој е одговорен за активноста на ракот и на тој начин спречува ангиогенеза, односно миграција на канцерогените клетки. Исто така, стимулира и апоптоза и стимулира уништување на канцерогените клетки.

Со дневна консумација на зелен чај се подобрува цревната микрофлора. Потребна е најмалку една шолја зелен чај во комбинација со растителна исхрана во борбата против тешки болести.

Сулфорафан – Тоа е една од најдобрите хемопротективни супстанции кои спречуваат создавање на слободни радикали и раст на туморот. Го намалува воспалението, поттикнува природна детоксиксикација и се бори против ширењето на ракот.

Се користи за лекување на рак на дебело црево, простата, стомак и гради. Може да се најде во брокулата, зелката, прокељот, карфиолот и друг сличен зеленчук кој содржи хемопротектори – глутатион, аминокиселини, хлорофил, разни витамини и хранливи материи.

КВЕРЦЕТИН – Тоа е суперантиоксидант кој стимулира природна детоксикација на организмот и го спречува ширењето на ракот. Ја спречува активноста на мутираниот ген П53 кој е поврзан со растот на туморот.

Овој флавоноид покажува ветувачки резултати во лекувањето на рак на дојка, крв, бели дробови, црева и неуробластома. Кверцетин може да се најде во кромид, копар, капини, малини, црн и зелен чај, црни цреши, какао во прав, зелка, јаболка, жалфија и магдонос.

АПИГЕНИН – Овој флавоноид покажува хемопревентивни својства, го инхибира растот на канцерогените клетки и го спречува растот на туморот. Апигенинот ја намалува активноста на слободните радикали и помага во елиминација на токсините од организмот.

Се користи за желудник, бубрези, црн дроб и крв. Ефикасен е во лекувањето на рак на кожа. Се наоѓа во бројно овошје и зеленчук, цитрон, портокал и кромид, чај од камилица, магдонос.

ЛУТЕОЛИН – Ова е уште еден анти-туморски флавоноид кој е дел од растителната исхрана. Лутеолинот се наоѓа во зелениот бибер, чај од камилица и целер. Докажано е дека неговите антиоксидативни својства ги штитат белите дробови, црниот дроб и цревото ткиво од воспаленија, како и дека се борат против дегенеративните ефекти предизвикани од ракот.

Научниците се убедени дека флавоноидите од цитрусот – лутеолинот и апигенинот, и покрај ниските концентрации во производите, сепак имаат значителен антиканцероген ефект.