ОВАА ЗИМА ДА НЕ ЗАКАШЛАТЕ: Ефикасен домашен сируп за прочистување на белите дробови

Ловоровите листови се користат за приготвување на сируп кој го чисти респираторниот систем, ја смиpyва кашлицата и помага кај грлоболки и бронхитис. Листовите на ловорот имаат противвоспалително дејство, исто како и медот, па со комбинирање на овие две состојки се добива одличен природен лек за кашлица и јакнење на имунитетот.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 7-8 ловорови листови, 7-8 супени лажици мед, свежо исцеден сок од еден лимон и 250 мл вода. ПОСТАПКА: Во едно помало тенџере ставете ја водата и загревајте, па кога ќе зоврие додајте ги ловоровите листови и поклопено гответе до 10 минути.

Оставете малку да подизлади, па процедете ја течноста и додајте го медот и свежо исцеден сок од еден лимон. Промешајте додека медот целосно да се растопи. УПОТРЕБА: 2-3 чајни лажички дневно, еднакво распоредени во текот на јадење, 20 минути пред јадење. Пред употреба советувајте се со вашиот лекар.

Чај од кромид и ловоров лист – го олеснува искашлувањето и ги прочистува дишните патишта, делува за 3 дена

Чај од кромид и ловоров лист против кашлица – белодробните крила ќе ви бидат чисти за 3 дена. Проверен природен лек кој се подготвува за помалку од 15 минути. Овој чај ја разредува слузта за само 3 дена и помага полесно да се искашла и исфрли од организмот.

Кромидот и ловоровиот лист ги чистат бронхиите и белите дробови. Исто така, ја ублажуваат б олката во грлото. Чајот се подготвува многу лесно, а веројатно состојките ги имате дома па може уште веднаш да го подготвите чајот.

Превентивно делува и кај бронхијалната астма. Во комбинација со ловоровиот лист, лековитите ефекти се зголемуваат за петпати. Овој чај е одличен и за дијабетичари.

Кромидот е богат извор на хром, реткиот минерал кој им помага на клетките соодветно да реагираат на нивоата на инсулин во кpвта. На тој начин го олеснува дејството на инсулинот и го контролира нивото на шеќер.

Само една шолја од овој чај обезбедува 20% од дневните потреби на овој минерал. Овој чај е одличен и за висок притисок. Го намалува високиот притисок на тој начин што ги олабавува кpвните садови.

Чајот од кромид и ловоров лист е одлична превенција за анемија и лекување на истата. Има важна улога во производството на еритроцити, црвени кpвни зрнца. За лекување на анемија, чајот треба да се комбинира со домашен мед.

Доколку секое утро го пиете овој чај, б олките во грлото ќе исчезнат за многу кратко време. Овој чај го смирува воспаленото грло, во комбинација со мед. Важно е да го пиете голтка по голтка чајот и да го држите во уста неколку секунди пред да голтнете.

Чајот од кромид помага и при уринарните инфекции. Доколку чувствувате пец-кање при мокрење, веднаш подгответе го овој чај. Има антибактериско дејство и ги уни-штува бактериите во урината. Веднаш ќе почувствувате олеснување.

Чајот од кромид го препорачува и познатиот австриски д-р Рудолф Бројс. Овој чај се споменува неговата книга, наменета за лекување на рак по природен пат. Прво го препишувал лекот за астма и бронхитис, а подоцна го вклучил и во терапијата на рак.

Потребни состојки: 1 помала главица кромид, 1 поголем ловоров лист (може и 2-3 помали), 300 мл вода, 1 лажички мед. Секогаш бирајте органски кромид, произведен од еколошка средина, непрскан.

Постапка: Најпрво исечете ги краевите на кромидот, а потоа пресечете го на четвртини. Користете ја и лушпата на кромидот, доколку е органски. Лушпата од кромидот е богата со кверцетин, моќен антиоксиданс кој спречува ширење на болестите.

Лушпата изобилува и со витамин Ц кој го забрзува лекувањето на кашлицата, вирусот и настинката. Кромидот треба да се готви заедно со се лушпата. Потоа во ѓезве или тенџере ставете 300 мл вода и почекајте водата да зоврие.

Откога водата ќе зоврие, во неа додајте го исечканиот лук со се лушпата, а потоа додајте еден до два ловорови лисја. Овој чај е одличен и за долгогодишни пу-ша-чи и за оние кои cтpадаат од бронхитис.

Ловоровиот лист во комбинација со кромидот и медот прави совршена комбинација која е многу лековита, а се подготвува многу едноставно и брзо. Оставете чајот да се готви 10 минути на умерена температура со повремено мешање со дрвена лажица.

По изминатото време, тргнете од шпорет, поклопете и оставете да отстои уште 15 минути. Процедете во шолја и додајте 2 лажички мед. Сварениот кромид не го фрлајте и искористете го во ручекот во комбинација со компир или како прилог.

Одговара на секој ручек. Добро промешајте го чајот и испијте го чајот веднаш. Слободно дозирајте го чајот двапати во текот на денот, наутро и навечер пред спиење. НАПОМЕНА: Пред употреба советувајте се со вашиот лекар.

Претходна статијаЕвтин и многу вкусен ручек со модар патлиџан, пробајте го и вие, и вам ќе ви стане омилен
Следна статијаДОМАШНА ОБЛОГА за шилци во пета, артритис, реума и болки во колена