ОВА СЕ ЗНАЦИ ДЕКА ШТИТНАТА ЖЛЕЗДА НЕ ФУНЦИОНИРА КАКО ШТО ТРЕБА: Еве кога треба да се обратите на лекар

Штитната жлезда со облик на пеперутка која е сместена во предниот дел од вратот, може да има дра-матично влијание врз бројни телесни функции. Ако сте жена над 35 години, треба особено ова да го земете во предвид, бидејќи според проценките, веќе на 35+ ризикот за пореметување на функцијата се зголемува за 30%.

Жлездата е сместена под гркланот и произведува хормони кои меѓу другото ја контролираат телесната температура, метаболизмот и работата на срцето. Состојбата може да се влоши доколку штитната жлезда фунционира недоволно или повеќе од нормалното. Што може да влијае врз лошата работа на оваа жлезда?
Како причинители може да се набраојат: генетика, автоимун на-пад, бременост, ст-рес, недостаток на хранливи материи, ток-сини во животната околина и опкружувањето, но експертите сè уште не се целосно сигурни околу дефинитивните в иновници за оваа состојба.

ОБРАТЕТЕ ВНИМАНИЕ НА СЛЕДНИТЕ ЗНАЦИ:

I Се чувствувате исцрпено

Оваа состојба може да е поврзана со најразлични причини, но постои и голема можност да биде причинета од премалку тироидни хормони, што укажува на хипотироида. Доколку сте уморни веднаш штом се разбудите, може да биде показател дека нешто не е во ред.
II Се чувствувате мрзоволно

Чувството на т ага и мрзоволност може да биде поврзано со симптоми на хипотиреоза, бидејќи во голема мера влијае врз нивото на серотонинот во мозокот (хормон на среќата).

III Hepвозни сте и нестрпливи

Потешкотиите со „чудното чувство” може да биде поврзано со хипертиреоза, кога жлездата произведува премногу хормони.

IV Апетитот и вкусот на храната се промениле

Зголемениот апетит може да биде знак за хипертиреоза, бидејќи постојано се чувствувате гладни. Успорената тироида, од друга страна, може да си поигра со вкусовите и мирисите на храната.
V Збунети сте, заборавни и конфузни

Тоа може да биде причинето од ненаспаност или стареење, но когнитивните функции може да бидат на у-дар доколку не функционира добро штитната жлезда.

VI Срцето ви отчукува пребрзо или пресилно

Може да имате чувство како срцето да ви прескокнува или чука пребрзо и пресилно. Тоа го чувствувате во гра-дите, грлото или вратот. Ова може да биде знак за хипертиреоза.
VII Сува кожа

Се јавува при хипотиреоза: промена во изгледот и текстурата на кожата како и лупење. Ова се појавува поради успорениот метаболизам.

VIII Работата на цревата е непредвидлива

Луѓето со хипотиреоза се ж алат на констипација, а кога премногу работи тогаш се јавува дијареа.

IX Пореметен м енструален циклус

Долготраење на м енструалниот циклус со силни б олки и кратко растојание помеѓу два циклуси може да биде знак за хипотиреоза. Кај хипертиреоза е обратно.
X Б олни екстремитети или мускули

Ако имате ненадејни б олки во рацете, нозете, стапалата или дланките проследени со трнење или вкочанетост, би можело да биде знак на хипотиреоза. Прениското ниво на хормоните со текот на времето може да ги ош-тети н ервите.

XI Висок кр вен притисок (хипо и хипер)

Според некои проценки, лицата со хипотиреоза имаат два до трипати поголем ризик да имаат висок кр-вен притисок. Една теорија е дека ниското ниво на хормони ја успоруваат работата на срцето, што пак влијае врз пумпањето и флексибилноста на кр-вните садови. И двете состојби предизвикуваат висок кр-вен притисок.
XII Пореметена регулација на телесната температура

Чувството на студ е поврзано со хипотиреоза. Успорување на системот предизвикан од успорена работа на штитната жлезда, значи дека клетките потрошиле помалку енергија. Помалку енергија значи помалку топлина.

Од друга страна, претераната активност на тироидата ги тера клетките да произведуваат енергија во петта брзина. Затоа на лицата со хипертиреоза понекогаш им е жешко и претерано се потат.
XIII Засипнатост и чудно чувство во вратот

Промена во гласот или чувство на кнедла во грлото се поврзани со пореметување на штитната жлезда. Добро погледнете го вратот за да видите дали има знаци на оток во пределот на жлездата.

Со помош на огледало, набљудувајте се додека голтате вода. Гледајте дали постои било какви испапчувања или израстоци во областа на тироидата, која се наоѓа под гркланот. Ако забележите нешто сомнително, обратете се на лекар.
XIV Пореметено спиење

Ако постојано сте поспани, може да станува збор за хипотиреоза. Мрзливата тироида ги успорува телесните функции. Ако не можете да спиете, би можело да биде хипертиреоза. Претераната работа на штитната жлезда предизвикува тегоби и го забрзува пулсот, па поради тоа тешко заспивате.
XV Косата е тенка и опаѓа

Сува, кршлива коса која пука или опаѓа може да биде знак за хипотиреоза. Состојбата со премалку хормони го спречува растот на влакната и фоликулите ги става во мирување. Тоа може да предизвика губиток на влакната по цело тело. Преактивна штитна жлезда исто така лошо влијае врз влакнатоста, но само на косата.
XVI Не можете да зачнете

Ако подолг период без успех се обидувате да добиете дете, претерано или премалку активна штитна жлезда би можела да биде одлучувачки фактор. И двете состојби влијаат врз овулацијата, со што се нарушува п лодноста.

XVII Висок холестерол

Доколку високото ниво на холестерол не реагира на промени во исхраната, вежбањето или лековите, тогаш причината за негово покачување може да биде поврзана со хипотиреоза. Зголемените вредности на лошиот холестерол може да бидат предизвикани од мрзливата тироида и тоа е состојба која загри-жува. Нелекуваната хипотиреоза може да доведе до срцеви проблеми, вклучително проширено срце и срцев у-дар.

Претходна статијаЈАДЕТЕ КОЛАЧИ КОИ НЕМА ДА ВЕ ЗДЕБЕЛАТ: Вкусни и без брашно, готови за 1 минута
Следна статијаВО НЕДЕЛА СЛАВИМЕ ГОЛЕМ СВЕТЕЦ: Билката која го носи неговото име лекува тромбоза и бронхитис