Ова се прочуените крофни од рерна без капка масло, тукушто ги извадив, превкусни се!

loading...

Фото и рецепт: Мирела Авдиќ

Се консумираат топли, тогаш се најубави.

Потребни состојки:

2 јајца (мали по величина)
200 мл млеко
1 супена лажица квасец
3 лажици шеќер
1 прстофат сол
20 г путер
Околу 400 г брашно
околу 50 мл млака вода за замесување на тестото.
Полнење по желба (варен пудинг, крем-намаз, џем)
Шеќер во прав за валкање
Плех обложен со хартија за печење, шприц за полнење, чаша или модла за вадење на крофните

loading...

Подолу во рецептот има и видео во кое се објаснети деталите околу постапката.

Постапка:

Измешајте топло млеко, шеќер и квасец и оставете да се активира.

Скршете две јајца, ставете прстофат сол и една лажица шеќер и промешајте со виљушка. Додадете го квасецот, па и него промешајте го со јајцата. Додадете го брашното (оставете малку за домесување) и околу 50 мл млака вода.

Мешајте со виљушка да добиете меко, воздушесто тесто. Потоа додавајте постепено брашно по потреба и замесете со рака.

Кога ќе започне да се одлепува тестото од ѕидовите на садот, покријте го со проѕирна фолија и оставете да го удвои волуменот. Потоа премесете го и префрлете го на работна површина каде ќе го домесите, па покријте го повторно и оставете го да одмори уште 10 минути.

Потоа развлечете кора со дебелина од 2 см, да не се претенки крофните ни предебели, колку еден прст. Со чаша вадете ги крофните, па редете ги крофните со растојание од околу 2-3 см, затоа што при печењето ќе нараснат.

Наредените крофни покријте ги со крпа и оставете ги 20-тина минути да се удвојат. Останатото тесто повторно премесете го и оставате го да одмори, па повторете ја постапката.

Се печат во загреана рерна на 180 степени, а кога ќе почнат да растат намалете на 150 степени, додека да добијат розеникава боја, внимавајте да не ги препечете.

Врелите крофни се валкаат во шеќер во прав. Одозгора правете им дупче со рачка од дрвена лажица и со шприц полнете ги со фил по ваша желба.

Фото и рецепт: Мирела Авдиќ

loading...