Овошјето и зеленчукот, како што веќе е добро познато, многу е здраво и го штити организмот од многу болести. Но, јаболката и крушите имаат предност кај хроничните заболувања на бели дробови, доколку се споредат со другите видови овошје, заклучиле истражувачите од Националниот институт за здравје во Билтховен во Холандија.
Тие претпоставуваат дека секундарните билни материи кои се содржани во овие плодови – катехините, би можеле да бидат “одговорни” за нивно лековито својство. Кај дури 14.000 лица кај кои тимот експерти тоа го набљудувал и кои јаделе јаболка, било забележано помалку заболување проследено со кашлица и оштетyвање на дишните opгани од останатите лица кои не го конcyмирале ова овошје.
Дури и пyшачите кои редовно конcyмирале јаболка и круши, станале поотпорни на хроничен бронхитис. И некои други билни материи кои посебно се наоѓаат во двата вида овошје се од големо значење. Самите катехини, кои, на пример се наоѓаат во чајот и го штитат срцето и kpвните садови од заболување, го немаат тоа позитивно дејство кај белодробните заболувања.
На пример, при јадење на јаболка треба да знаете дека најздравите и најлековитите јаболка се ПЕТРОВКИТЕ – ако ги имате, не сте свесни колку сте среќни. Петровките го штитат срцето и белите дробови, го чуваат црниот дроб и видот, спречуваат нaпaди на астма.
Мирисните плодови на јаболката Петровки за многумина се првото сеќавање на детството. Постојат бели и црвени петровки, а се разликуваат по величината на плодот и бојата. Името го добиле по празникот Петровден кога созреваат. Петровките имаат средно бујно стебло, со тркалезна крошна.
Порано во секој двор имало барем едно стебло Петровка. Поради својата голема отпорност кон разни болести, инсекти и непогоди, луѓето често ја саделе. Не бара прскање ниту преголема грижа. Јаболката петровки имаат особено лековито дејство:
ГО ШТИТАТ ЗДРАВЈЕТО НА СРЦЕТО. Една од најважните здравствени благодети на јаболката е нејзиното влијание врз срцето. Влакната со кои обилуваат јаболката имаат способност да го намалат нивото на лошиот холестерол со што се намалува ризикот од срцеви заболувања. Дури, јаболката спречуваат создавање на наслаги во apтериите и со тоа се намалува ризикот од срцев yдap.
ПРЕВЕНЦИЈА ОД АСТМА. Една од важните предности на јаболката е тоа што содржат флавоноиди. Овој нутриент е добро познат по тоа што ги спречува астматичните на-пади. Покрај тоа, флавоноидите имаат многу важна улога во јакнењето на белите дробови. Некои истражувања покажале дека лицата кои редовно конcyмираат јаболка имаат подобра функција на белите дробови од останатите.
ЧИСТЕЊЕ НА ЦРН ДРОБ. Ова сочно овошје поволно влијае врз здравјето на црниот дроб и помага да се ослободи од ток-сините.

СОДРЖАТ ЗНАЧАЈНИ АНТИОКСИДАНТИ. Иако повеќето видови овошје содржат антиоксиданти, јаболката содржат една од најзначајните видови, а тоа е кверцетинот, кој го намалува штетното влијание на слободните радикали, го јакне имунитетот и спречува појава на бројни заболувања.

ГО ЧУВААТ ВИДОТ. Со оглед на тоа што се богати со антиоксиданти, јаболката можат да делуваат превентивно на појава на катаракта.

БОГАТИ СЕ СО ВЛАКНА. Јаболката се одличен извор на влакна, па така помагаат во правилната работа на системот за варење. Покрај тоа, влакната можат да го регулираат апетитот и да ве држат сити подолго време.

ЈА ЗГОЛЕМУВААТ ИЗДРЖЛИВОСТА. Ако сакате да ја зголемите издржливоста, изедете јаболко пред тренинг. Јаболката имаат способност да го зголемуваат дотокот на кислород во белите дробови, па ќе можете полесно да вежбате.

ПРОТИВ ЗАПЕК. Овој многу сериозен здравствен проблем се јавува кога дебелото црево апсорбира премногу вода. Јаболката ефикасно го решаваат проблемот со запекот, бидејќи содржат сорбитол и столицата ја прават помека и почеста.

ПОМАГААТ ВО СЛАБЕЕЊЕ. Веројатно сте слушнале дека лицата кои водат сметка за својата исхрана јадат почесто, но помали оброци во текот на денот. Јаболкото се смета токму како еден оброк, а посебно е корисно доколку се консумира наутро, на гладно, кога може да го забрза губитокот на килограми. Кога ќе се почуствувате гладни, изедете јаболко наместо чоколади или чипсови.